26.10.2024 / 10:01 Fudbal - Santiago Bernabeu

Najveća utakmica na svijetu: El Clasico i spektakl Reala i Barcelone

Najveća utakmica na svijetu: El Clasico i spektakl Reala i Barcelone
Foto: Transfermarkt

Večeras nas očekuje spektakularni El Clasico na stadionu Santiago Bernabeu, gdje će se u 11. kolu La Lige suočiti domaći Real Madrid i Barcelona.

Ovaj nogometni klasik bit će pravi test za obje ekipe, koje su u dosadašnjem toku sezone pokazale impresivne rezultate.

Barcelona je od početka sezone u nevjerojatnoj formi, svladavši sve rivale osim Osasune, koja je u Pamploni preokrenula i pobijedila 4:2. Međutim, momčad Hansija Flicka potom je nanizala četiri velike pobjede, uključujući i nedavno uvjerljivo slavlje u Ligi prvaka, gdje su svladali Bayern sa 4:1.

Real Madrid je također impresionirao u Ligi prvaka. Na nevjerojatan način, u utorak su uspjeli preokrenuti utakmicu protiv Borussije Dortmund – s 0:2 na poluvremenu do konačnih 5:2. "Kraljevi" su pokazali karakter i kvalitetu, dodatno podgrijavši iščekivanje El Clasica.

Jedan od najiščekivanijih aspekata večerašnje utakmice jest debi rivalstva između Kyliana Mbappea i Laminea Yamala, koji će po prvi put odmjeriti snage u dresovima najvećih suparnika. Yamal, koji se ističe kao mlada nada Barcelone, i Mbappe, zvijezda koja je ljetos došla iz PSG-a, mogli bi kreirati novu eru rivalstva, slično onome koje su imali Ronaldo i Messi.

Uoči ovog derbija, Barcelona ima tri boda prednosti nad Realom, koji se večeras nada izjednačiti s rivalom na vrhu tabele. Ipak, zbog bolje gol-razlike, Barcelona će ostati vodeća čak i u slučaju eventualnog poraza. Real Madrid će nastupiti bez ključnih igrača, kao što su golman Thibaut Courtois, Brazilac Rodrygo, te povrijeđeni Dani Carvajal.

Očekivani sastavi na večerašnjoj utakmici izgledaju ovako:

Real Madrid: Lunin - Vazquez, Militao, Rudiger, Mendy - Valverde, Tchouameni, Modrić - Bellingham - Mbappe, Vinicius.

Barcelona: Pena - Kounde, Cubarsi, Martinez, Balde - Casado, Pedri - Yamal, Olmo, Raphinha, Lewandowski.

U Bosni i Hercegovini prijenos utakmice je omogućen na kanalu Arena Sport 3 Premium, a početak je zakazan za 21 sat.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo