25.10.2024 / 18:16 Fudbal - Plasman na EP 2025.

Selektora Hodžić: Bosna nikad ovako igrala, zadovoljan igrom u baražu protiv Srbije

Selektora Hodžić: Bosna nikad ovako igrala, zadovoljan igrom u baražu protiv Srbije
Foto: NSBiH

“Zmajice” su danas u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici odigrale vrlo dobru prvu utakmicu 1. kola baraža za plasman na Evropsko prvenstvo 2025. godine u Švicarskoj, ali im je i za trijumf protiv favorizirane Srbije ponestalo koncentracije u finišu meča pa je ova utakmica okončala rezultatom 2:2 (1:1).

Dva puta su izabranice selektora Selvera Hodžića bile u vodstvu- u 20. minuti strijelac je bila Emina Ekić, a u 52. minuti kapitenica Milena Nikolić, ali su gošće prvi put poravnale u 28. minuti preko Nine Matejić, a drugi put u 87. minuti preko Vesne Milivojević, koja je postavila konačnih 2:2 pa će pobjednik ovog dvomeča biti poznat nakon revanša, koji će se u utorak, 29. oktobra, igrati u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi (19.00 sati).

- Sve čestitke za moje igračice. Sve su igrale solidarno, svi smo dali sve od sebe i sve su igračice, do zadnjeg atoma snage, išle u duele. Na kraju, naravno, falilo je tih “pola metra”. Ja, stvarno, ne znam kako je ušao onaj šut. Neko je skrenuo loptu, ali, Bože moj, mi smo zadovoljni igrom i zadovoljni smo zalaganjem. Perfektno smo napravili sve što smo se dogovorili - kazao je selektor Hodžić, koji je podvukao kako je prva utakmica završena te da će biti spremni za utorak.

Nogometašice BiH, praktično sve do 87. minute i poravnanja gošći, savršeno su ispoštovale plan igre i trenerske zamisli, a pri tome su znale kazniti greške gošći te realizirati ponuđene šanse.

- Mi smo znali šta hoćemo i kako ćemo igrati. Imali smo taj plan i rekli smo da po tom planu igramo do kraja utakmice. Imali smo, možda, još dvije-tri dobre šanse, koje nismo iskoristili. Možda zadnji pas nismo dobro predali ili centaršut nije došao kako treba - kazao je Hodžić, koji je istakao kako je bilo malo i straha od gubitka lopte kod njegovih igračica.

Međutim, podvukao je, znali su gdje i kako da se brane, a dva-tri puta su imali i otvoren put prema golu, ali je zadovoljan prikazanom igrom. U utorak se nada da bi mogla biti spremna i Marija Ana Milinković, koja se povrijedila na zagrijavanju te danas nije moga nastupiti, dok se u konkurenciju vraća Ena Šabanagić, koja je odradila kaznu zbog žutih kartona.

Nada se da neće biti povreda nakon ove utakmice te da će moći računati na sve igračice, jer je poznato da zbog povreda nije mogao računati na Mariju Aleksić i Minelu Gačanicu; da se Amela Kršo oprostila od reprezentacije, kao i da je zbog bolesti otpala i Elma Smajić.

- Srbija je, kao što sam rekao, favorit! Znao sam da moramo držati neizvjestan rezultat cijelo vrijeme i ova je utakmica, za mene, važnija nego ona druga. Da ne bismo pali moralno i da bismo u drugu utakmicu ušli sa većim samopouzadnjem, nego što smo imali pred ovu utakmicu- kazao je Hodžić, koji je najavio kako će napraviti plan i za uzvrat te da jedva čeka utakmicu u utorak.

Selektor Hodžić, na kraju današnje utakmice, primao je čestitke od reprezentativki Srbije, koje su isticale kako "Bosna nije nikada ovako igrala".

Pobjednik će u 2. krugu baraža, 27. novembra i 3. decembra, igrati protiv boljeg iz dvomeča Luksemburg – Švedska, nakon čega će biti poznato koja će se od ove četiri selekcije plasirati na EURO u Švicarskoj.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo