25.10.2024 / 18:05 BiH - Održana edukacija

Delegacija sudija i tužilaca iz Bavarske posjetila Sud BiH

Delegacija sudija i tužilaca iz Bavarske posjetila Sud BiH
Foto: FENA

U Sudu Bosne i Hercegovine je 22. i 23. oktobra 2024. godine održana edukacija na temu procesuiranja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. KZBiH, sa naglaskom na iskustva i izazove u praksi sudija i tužilaca iz SR Njemačke prilikom procesuiranja navedenog krivičnog djela.

Edukaciji su prisustvovali sudije, tužioci i pravni savjetnici Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji su kroz niz predavanja i interaktivnih diskusija imali priliku da razmijene prakse i iskustva u oblasti procesuiranja ovog krivičnog djela.

Ovaj vid edukacije predstavlja značajnu priliku za unapređenje stručnih znanja i razmjenu iskustava među učesnicima koji imaju praktična znanja i iskustva, s ciljem efikasnijeg vođenja predmeta vezano za radnje obuhvaćene članom 145a KZ BiH. Tokom radionice su predstavljeni mehanizmi koji mogu doprinijeti kvalitetnijem provođenju pravde u skladu s relevantnim zakonskim propisima, saopćio je Sud BiH.

Na skupu su, pored stručnih tema, predstavljeni i dosadašnji rezultati rada Suda Bosne i Hercegovine u predmetima Odjela I i Odjela II Krivičnog i Apelacionog odjeljenja, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo