25.10.2024 / 11:45 Politika - Sarajevo

Konaković: Neprijatelji i dalje rade na destabilizaciji BiH i njenih institucija

Konaković: Neprijatelji i dalje rade na destabilizaciji BiH i njenih institucija
Foto: FENA
Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu da dio članova SDA zajedno s velikosrpskim strukturama radi na destabilizaciji BiH i njenih institucija.

Konaković, koji je i ministar vanjskih poslova BiH, na pres-konferenciji posvećenoj  aktuelnim izazovima u vezi sa vladavinom prava, naveo je da neprijatelji BiH poput Aleksandra Vučića i dan danas rade na destabilizaciji naše zemlje i njenih institucija, prvenstveno Ustavnog suda, OHR-a i Suda BiH, uz pomoć secesionista u BiH i populista iz SDA.

Istakao je da to uključuje negiranje presuda Ustavnog suda kao i negiranje Ustava i Dejtona, u čemu učestvuju pomagači sa domaće probosanske političke scene kako bi napadali Trojku.

- To su neki u SDA koji su prije dokazano radili za KOS, poput Fikreta Muslimovića, a danas rade na rušenju sistema u BiH - rekao je Konaković.



Dodao je da je to vidljivo iz napada na OHR, koji jeste pravio greške s izmjenama Izbornog zakona, izjednačavanja Alije Izetbegovića i presuđenih ratnih zločinaca i mješanjem u slučaj Kovačević.

Naglasio je da je Sud BiH također pod napadom istih struktura koje sada tvrde da je Fadil Novalić nevino osuđen i to uoči izricanja presude Dodiku.

Konaković tvrdi da su dokazi u slučaju "respiratori" neoborivi i da je potrebno ponovno otvaranje te teme.

- Nemoguće je da se ovi napadi na tri institucije dešavaju istovremeno sa različitih strana a da tu ne nađemo poveznicu interesa velikosrpskih politika i domaćih kriminalaca izdajnika - poručio je Konaković.

Naglasio je da mu je dio stranih diplomata potvrdio da ovo isto prijavljuju i njihove obavještajne službe.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo