24.10.2024 / 20:00 BiH - Foto

Čaršijska česma u Tuzli: Simbol i prošlosti i sadašnjosti

Čaršijska česma u Tuzli, jedan je od najprepoznatljivijih simbola ovog grada. Uz tuzlansku kozu i slane bunare, Čaršijska česma je najčešća tema razglednica grada na zrnu soli.

Česma je smještena u centralnom dijelu Trga žrtava Srebrenice. Napravljena je 1888. godine, a nosi ime po Čaršiji. Primarna namjena joj je bila vodoopskrba stanovništva, danas služi i za to, ali i kao ukras i simbol jednog vremena.

Zbog slijeganja tla, česma je u jednom periodu bila i srušena, ali je 1980 godine vraćena na isto mjesto gdje je i bila. Njenu ponovnu izgradnju inicirao je entuzijasta Dragiša Trifković, umjetnik rodom iz Tuzle.

Odlukom Gradsko vijeća, česma je građena prema projektu Behram-begove džamije, a projektovao ju je arhitekta Franc Milanović. I džamija i česma su urađene u pseudomaurskom stilu.

Za česmu su nabavljeni kameni blokovi iz rudnika Hreša kod Sarajeva i rudnika kod Nove Kasabe. Talijanski klesari su obrađivali i ugradili kamene blokove. Svečani čin puštanja gradskog vodovoda u pogonu izvršen je 1910. godine na Čaršijskoj česmi.

Tokom 2007. godine BH pošta je izdala seriju od pet poštanskih markica na temu česme, na kojoj je i tuzlanska čaršijska česma.

Čaršijska česma u Tuzli je simbol prošlosti ali i sadašnjosti, jer rijetki su gosti u Tuzli koji nisu napravili fotografiiju baš pored ove tuzlanske znamenitosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo