24.10.2024 / 19:00 BiH - Novine

Važna vijest za one koji idu u Austriju: Ovo su nove cijene vinjeta

Važna vijest za one koji idu u Austriju: Ovo su nove cijene vinjeta
Foto: Pixell

Austrijski ASFINAG je danas objavio detalje nove vinjete u ovoj zemlji.

Nova samoljepljiva vinjeta 2025. koštaće 103.80 evra i biće dostupna u morskozelenoj boji. Od zadnjih dana novembra biće dostupna kod oko 6.000 prodajnih partnera Asfinag vinjeta u zemlji i inostranstvu. Vrijedi od 1. decembra 2024. godine.

U skladu sa zakonskim odredbama, cijene vinjeta ove godine će se, nakon što lani nije bilo poskupljenja, ponovno uskladiti sa indeksom potrošačkih cijena (HIPC), a za 2025. biće povećane za 7,7 posto. To znači da će godišnja vinjeta za automobil iduće godine koštati 103.80 evra, prenosi kroativ.at.

"Odabir boje je važan jer nam omogućuje da bolje i optimalnije kontrolišemo ljepljivu vinjetu – na korist naših kupaca. Razlikovanje u odnosu na prethodnu godinu i učinak signaliziranja važni su razlozi za odgovarajući odabir boje – zato uz morskozelenu osiguravamo jasnu razliku u odnosu na prošlogodišnju sunčano žutu boju", kaže izvršna direktorica Asfinaga Claudia Eder, prenosi Index.hr.

Kao i svi prihodi od putarine, prihodi od prodaje vinjeta ponovno se ulažu u rad, izgradnju, održavanje i bezbjednost saobraćaja na mreži austrijskih auto-puteva i brzih cesta od 2.265 kilometara.

Godišnja vinjeta vrijedi 14 mjeseci kao i inače – od 1. decembra prethodne godine do 31. januara sljedeće godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo