24.10.2024 / 19:14 BiH - U Sarajevu

U BiH uništeno na stotine neispravnih roštilja

U BiH uništeno na stotine neispravnih roštilja
Foto: Unsplash

Sa tržišta BiH povučeno je i uništeno pet modela roštilja na čvrsto gorivo u količini od 303 komada, dok su na dva modela u ukupnoj količini od 1.400 komada izvršena usklađivanja, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Tokom sprovođenja proaktivnog nadzora roštilja na čvrsta goriva izvršeno je 10 inspekcijskih kontrola koje su se zasnivale na administrativnoj provjeri uputstva za upotrebu, te oznaka i informacija na proizvodu, vizuelnoj kontroli proizvoda i laboratorijskom ispitivanju uzoraka.

Ukupno je kontrolisano sedam modela roštilja i kod svih su utvrđene neusklađenosti koje se odnose na ispuštanje čvrstih zapaljenih materija, nedostatak ručki na rešetkama roštilja, ispadanje žara kroz otvore na odjeljku za gorivo čija je dubina premala.

Neusklađenost se odnosi i na deformacije i pukotine na komponentama koje ugrožavaju upotrebu i bezbjednost, na proizvodima nema propisanih upozorenja i piktograma, a uputstva za upotrebu ne sadrže sve potrebne informacije ili uopšte nisu priložena uz proizvode.

"Iako ni na jednom od kontrolisanih proizvoda nije utvrđen ozbiljan rizik za potrošače, na osnovu rezultata nadzora, može se zaključiti da usklađenost roštilja na čvrsta goriva na tržištu BiH nije zadovoljavajuća", istakli su iz ove Agencije.

Skreće se pažnja proizvođačima, uvoznicima i distributerima roštilja na čvrsta goriva da su dužni da obezbijede da ovi proizvodi ispunjavaju sve zahtjeve propisane u Zakonu o opštoj bezbjednosti proizvoda i standardu BAS EN 1860-1+A1:2019, a prije svega, sve potrebne informacije i upozorenja za bezbjednu upotrebu proizvoda.

Proaktivni nadzor roštilja na čvrsta goriva sproveli su zajedno Agencija i nadležne inspekcije u zemlji, u periodu od juna do oktobra.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo