24.10.2024 / 18:28 BiH - Ministar odbrane BiH

Helez: Ruski kampovi u RS rasformisani nakon što smo ih otkrili

Helez: Ruski kampovi u RS rasformisani nakon što smo ih otkrili
Foto: Arhiv
Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, komentarisao je navode o postojanju ruskih paravojnih kampova u našoj zemlji.

Svoj stav o ovoj temi koja je u fokusu bh. javnosti, ministar Helez je prokomentarisao putem Facebook statusa.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Prije nešto manje od godinu dana izišao sam u javnost sa informacijama o postojanju ruskih vojnih kampova za obuku paravojnih jedinica u okolini Rogatice i planine Maglić. Dokaze o postojanju ovih kampova sam proslijedio Tužilaštvu BiH. Po informacijama koje imam, ovi kampovi su nakon moga istupa u javnosti i prijave Tužilaštvu BiH, rasformirani. Pokupili su prnje i prešli preko Drine. Tamo mogu bez ometanja sprovoditi svoje aktivnosti.

U vrijeme dok je još trajala istraga Tužilaštva BiH, politički zvaničnici iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS , samoprozvani sigurnosni i politički eksperti te mediji, koji sebe nazivaju probosanskim, su se utrkivali ko će me prije pokušati demantovati, ko će više omalovažiti, ko više izvrijeđati. Naravno, svako iz svojih razloga.

Prvi zastupaju takvu politiku, imaju iste političke stavove kao režim Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, a drugi su platnom spisku tih režima.
Ono što me je iznenadilo bila je usklađenost njihovih aktivnosti kako bi se zataškala priča o ruskim vojnim kampovima u našoj zemlji.

Nisam se puno obazirao na njihove laži, podmetanja i uvrede. Najvažnije mi je bilo da ruskih kampova više nema u našoj zemlji.
Nedavno je policija u Moldaviji izvela 88 racija u kojima su privedene osobe koje su obučavane za izazivanje nereda kojima bi se destabilizirala ova država, za taktike nacionalne podjele, destabilizaciju ustavnog poretka, upotrebu oružja te fizički obračun s policijom tokom protesta, proizvodnju i upotrebu zapaljivih predmeta i eksploziva kućne izrade i rukovanje dronovima.

Po izvještaju moldavske policije obuku su provodili strani instruktori povezani s paravojnim skupinama poput “Wagnera” i “Ferme” dok su istodobno neki polaznici odabrani za “napredniju obuku'' u gerilskim kampovima, održanim u Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji.

Nakon izvještaja moldavske policije, oglasila se i OSA te potvrdila prisutnost stranih instruktora u našoj zemlji.
Poslije OSA-e, oglasili su se i iz Američke ambasade u BiH te su rekli: ''Izvještaji da su Rusi, povezani s privatnim vojnim skupinama, upravljali kampom u RS kako bi obučavali pojedince za ometanje demokratskih procesa u drugoj zemlji kandidatkinji za članstvo u EU duboko su uznemiravajući. Postojanje tog kampa trebalo bi detaljno istražiti, a osobe odgovorne za omogućavanje ovakvih aktivnosti trebale bi biti pozvane na odgovornost".''Ovi izvještaji postavljaju ozbiljna pitanja o posvećenosti RS-a i njenog rukovodstva provođenju reformi potrebnih za napredak europskih aspiracija BiH, kao i o njihovoj 'europskoj orijentaciji' koja je nužna za osiguranje mirne, prosperitetne i demokratske budućnosti za sve građane BiH''.

Izvještaji moldavske policije, OSA-e i Američke ambasade u našoj zemlji pokazuju da sam čitavo vrijeme bio u pravu. Ruska Federacija pokušava destabilizirati države koje imaju euroatlantske težnje, među njima i Bosnu i Hercegovinu.

Zbog budućnosti svoje djece i budućnosti sve djece u Bosni i Hercegovini, čitav svoj politički i radni angažman sam posvetio da Bosna i Hercegovina bude dio europske porodice, punopravna članica EU i NATO saveza. Činim sve u zakonom datim nadležnostima da se to što prije desi.

Nacionalna, stranačka ili politička pripadnost ne bi smjela biti prepreka da svi oni koji vide Bosnu i Hercegovinu kao modernu, europsku državu članicu EU i NATO saveza zajedno rade na ostvarenju tog cilja.

A što se tiče onih koji su u prethodnim mjesecima svoj rad posvetili tome da lažu, manipulišu, vrijeđaju i omalovažavaju mene, trebaju se zapitati da li je sve na prodaju.
Čast, obraz i integritet jednom kad prodate više ne možete kupiti!, poručio je Helez.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo