24.10.2024 / 15:59 Politika - Federalni ministar

Delić: Pozitivan revizorski izvještaj Ministarstva pokazuje da radimo odgovorno

Delić: Pozitivan revizorski izvještaj Ministarstva pokazuje da radimo odgovorno
Foto: FENA

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike dobilo je pozitivan revizorski izvještaj od Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, što predstavlja važan iskorak u transparentnom i odgovornom upravljanju javnim finansijama za to ministarstvo.

Navedeno je to u saopćenju Ministarstva rada i socijalne politike FBiH nakon što je izvršeno saslušanje Ministarstva i Ureda za reviziju ispred nadležne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za revizorski izvještaj iz 2022. godine. Ministarstvo je oslobođeno javnog saslušanja za 2023. godinu obzirom da su oba revizorska izvještaja pozitivna za ovu godinu.

- Ovo je rezultat našeg kontinuiranog rada i posvećenosti jačanju finansijskog upravljanja i usklađenosti sa zakonima i propisima. Tokom 2024. godine aktivno radimo na implementaciji preporuka iz revizorskog izvještaja kako bismo dodatno unaprijedili naše procese i pružili još kvalitetniju uslugu građanima - kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Dodao je i da je ovo posebno značajno, jer je bilo pokušaja da se Ministarstvo diskreditira za netransparentno trošenje sredstava po javnim pozivima.

- U vremenu kada smo prozivani za različite izdaje i netransparentno trošenje budžetskih sredstava, ovaj revizorski nalaz pokazuje da je naše poslovanje usklađeno s propisima i zasnovano na fer principima finansijskog upravljanja. To je za mene, kao rukovodioca i naše Ministarstvo, veliko i značajno priznanje - dodao je ministar Delić.

Ministarstvo je, također, tokom 2023. godine riješilo jedan od ozbiljnijih izazova istaknutih u revizorskom izvještaju za 2022. godinu, gdje je implementacija Zakona o roditeljima njegovateljima bila nezadovoljavajuća. Ured za reviziju FBiH tada je istaknuo da je do 31. decembra 2022. u pravo uvedeno svega 192 korisnika, dok je na čekanju bilo više od 900 predmeta. Ministar Delić je tokom 2023. godine formirao posebnu komisiju koja je ispoštovala preporuku Ureda za reviziju, te su svi zaostali predmeti uspješno riješeni.

Također, prema preporukama iz Izvještaja za 2023. godinu Ministarstvo je već provelo aktivnosti poput donošenja Odluke o radnom vremenu i unapređenja baze podataka, s krajnjim ciljem poboljšanja efikasnosti rada.

- Naša nastojanja se tu ne završavaju. U narednom periodu fokusirani smo na daljnje unapređenje procesa i osiguranje još veće transparentnosti u radu Ministarstva - zaključuje Delić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo