24.10.2024 / 14:25 Crna hronika - Sarajevo

MUP o ranjavanju učenika i lažnim dojavama: Maloljetnici su, ali će odgovarati

MUP o ranjavanju učenika i lažnim dojavama: Maloljetnici su, ali će odgovarati
Foto: Arhiv

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS, kazala je da je Policija uprava Centar jutros u 8.00 sati obavještena od strane osoblja škole da je u dvorištu objekta škole u kojoj su smještene Srednje škole metalskih zanimanja i Srednja mašinska tehnička škola dogodio incident u kojem je povrijeđen učenik.

"Izlaskom na teren policijski službenici su utvrdili da je jedan maloljetni učenik zadobio povredu vatrenim oružjem, u tom trenutku od strane nepoznate osobe.

Tim zavoda Hitne medicinske pomoći je učenika transportovao na KCUS gdje su mu konstatovane lahke povrede, povreda lijeve potkoljenice.

Istovremeno, policijski službenici su identifikovali i locirali osobu za koju postoji osnov sumnje da je upotrijebila to vatreno oružje. Riječ je o učeniku srednje škole. Maloljetnik je stavljen pod policijsku kontrolu. Izvršen je pretres stambenog objekta koji maloljetnik koristi, pronađeno je vatreno oružje za koji postoji sumnja da je korišteno u izvršenju ovog krivičnog djela.

Tužilac je ovaj događaj okvalifikovao kao krivično djelo izazivanje opće opasnosti i lahka tjelesna ozljeda. Maloljetnik je lišen slobode i trenutno se nalazi na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave MUP-a KS o čijem će statusu nakon kriminalističke obrade odlučivati nadležni tužilac", kazala je Novalić.

Uprava policije MUP-a KS je jedna od karika u lancu koji se bavi prevencijom ovakvih slučajeva, i preventivnim i represivnim mjerama, dodala je Novalić.

"Uprava policije MUP-a KS ima posebno odjeljenje koje se bavi maloljetnicima u sukobu sa zakonom i prevencijom takvog ponašanja. Policajci u zajednici učestvuju u svim programima, prošle godine je održano 500 radionica za učenike KS. Ovo je problem u koji treba da se uključi što više institucija, kako bismo našoj djeci na različite načine objasnili razliku između dobrog i lošeg ponašanja, odnosno posljedica protivpravnih ponašanja", kazala je Novalić.

Govorila je i o "fenomenu" koji je kulminirao zadnjih dana, dojavljivanju lažnih bombi u školama.

"Do ovog dana, devet osoba je lišeno slobode. Od toga je osam maloljetnika. Svih devet osoba su učenici srednjih škola KS. Protiv 14 osoba, svih učenika, njih 13 maloljetnih, biće podnesena krivična prijava za krivično djelo "Ugrožavanja sigurnosti u vezi sa lažnim prijavljivanjem", kazala je.

Za nekoliko maloljetnika je određena mjera smještaja u ustanove za maloljetnike, ali to ne spriječava učenika da danas čine ta ista djela.

"I danas imamo provjere na nekoliko lokacija škola u KS. Očito da nečega nije dovoljno urađeno, bar kada je riječ o objašnjavanju posljedica tih djela učenicima ili nije im jasno da će bez obzira što su maloljetnici odgovarati za ta krivična djela, čijim posljedicama smo svjedočili, od prekida nastave do pričinjenog stresa i učenicima i nastavnicima...", zaključila je Novalić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo