23.10.2024 / 21:29 BiH - Ministar odbrane BiH

Helez: Naš cilj su euroatlanske integracije

Helez: Naš cilj su euroatlanske integracije
Foto: MOBiH
U okviru NATO partnerskog Simpozija, koji se održava u Sarajevu od 22. do 24. oktobra, danas je priređena svečana večera u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za sve učesnike ovog značajnog događaja, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pored ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, večeri su prisustvovali načelnik Zajedničkog Štaba OS BiH, general pukovnik Gojko Knežević i visoki NATO zvaničnici, uključujući gospodina Javiera Colominu, vršioca dužnosti Pomoćnika Generalnog Sekretara NATO-a, te admirala Placida Torresija, Zamjenika Načelnika Štaba NATO ACT.

U ime države domaćina na večeri se obratio ministar odbrane BiH, gospodin Zukan Helez, izrazivši zadovoljstvo što može pozdraviti sve prisutne u ime zemlje domaćina.

Ministar Helez je započeo svoj govor izrazima zahvalnosti učesnicima simpozija i istakao važnost ovog događaja za Bosnu i Hercegovinu.

- Za nas, ovaj Simpozij predstavlja ključnu priliku da se povežemo sa našim saveznicima i partnerima, razmijenimo ideje i učvrstimo zajedničke vrijednosti koje dijelimo sa NATO alijansom. Ovaj impresivan odziv pokazuje koliko je važna naša uloga u regionalnoj i globalnoj sigurnosti, te koliko NATO i naši partneri cijene saradnju sa Bosnom i Hercegovinom - rekao je Helez.

Ministar je podsjetio prisutne da je BiH ove godine već imala čast da bude domaćin nekih od najvažnijih događaja u NATO kalendaru, poput NAC sastanka u februaru i Vojno-strateške partnerske konferencije u aprilu te  ovaj Simpozij na kraju godine. Ova večera je prilika da se opustimo, uživamo u lijepom ambijentu i nastavimo druženje u neformalnijoj atmosferi.“

On je zatim uputio posebnu zahvalnost saveznicima i partnerima na njihovom kontinuiranom angažmanu u regiji.

- Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da izrazim duboku zahvalnost svim našim saveznicima i partnerima. Vaša podrška Bosni i Hercegovini, našem regionu, i vaša dosljednost u provođenju zaključaka sa NATO samita u Madridu i Washingtonu su ključni za naš napredak - istakao je Helez.

Govoreći o težnji Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, ministar je naglasio: "Naš cilj su euroatlanske integracije. Vaša podrška u izgradnji naših odbrambenih kapaciteta i politika otvorenih vrata NATO-a su za nas neprocjenjivi."

- Zahvaljujem vam na povjerenju, partnerstvu i podršci. Nadam se da ćete iz Bosne i Hercegovine ponijeti lijepe uspomene, ne samo na naše formalne susrete, već i na prijateljstva i profesionalne veze koje ste ovdje ostvarili - zaključio je ministar Helez.

Tema ovogodišnjeg simpozija je „Partnerstvo u doba hibrida“ i ima za cilj jačanje partnerske zajednice, koherentnost i jedinstvo Alijanse i partnera kroz slobodnu razmjenu ideja, prilika i izazova, a okuplja civilne i vojne autoritete za predmetna pitanja sa partnerskim portfeljem.

Simpozij organizuje Odjel za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO-a (IS PASP) i Saveznička komanda za transformaciju (ACT), dok Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine koordinira aktivnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo