23.10.2024 / 14:44 Obrazovanje - Sarajevo

Na Sajmu stipendija 'UNSA Study Expo' 51 izlagač iz 12 država

Na Sajmu stipendija 'UNSA Study Expo' 51 izlagač iz 12 država
Foto: FENA

Međunarodni Sajam stipendija (UNSA Study Expo), u Bosni i Hercegovini svečano je otvoren u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Ulaz je slobodan i otvoren za sve posjetioce od 10.00 do 15.00 sati, a mnogi izlagači pripremili su promotivne materijale za posjetioce.

Na Sajmu stipendija je 51 izlagač iz 12 država, a koji predstavljaju svoje programe studiranja.

Sajam je okupio predstavnike univerziteta iz različitih država, ambasade, te vladine i nevladine organizacije, nudeći posjetiocima priliku da se upoznaju s mogućnostima studiranja, razmjene, prakse i stručnog usavršavanja.

Posebna pažnja posvećena je programima razmjene kroz Erasmus+ i sličnim inicijativama.

U Francuskoj trenutno studira 215 studenata iz BiH, a ambasador te države u BiH François Delmas kaže da studirati u Francuskoj je moguće i vrijedi truda.

- Studirati u Francuskoj je moguće i vrijedi truda. Zato smo mi danas na Sajmu stipendija sa deset francuskih univerziteta. Ovom prilikom otvaramo i kampanju stipendiranja za cijelu BiH. Povećali smo za 30 posto iznos stipendija i nastavit ćemo tako – poručio je Delmas.

Pozvao je srednjoškolce, studente, doktorante da se prijave, jer je stipendija sve više.

- Mi želimo da osiguramo da i studenti iz BiH učestvuju u izgradnji Evrope i na ovaj način. Sve informacije o studiranju nalaze se na web stranici Ambasade Francuske i francuskog instituta – rekao je Delmas.

Po riječima prorektora za Međunarodnu saradnju UNSA Kemala Durića, Sajam stipendija je jedinstven događaj u BiH, jer je na jednom mjestu 51 institucija, od toga 33 univerziteta, osam ambasada i 10 vladinih i nevladinih organizacija, koje nude posjetiteljima priliku da se upoznaju s mogućnostima studiranja i stručnog usavršavanja.

- Ovo je velika prilika za sve učesnike, srednjoškolce, studente, doktorante. Imaju mogućnost da direktno, iz prve ruke, dobiju informacije o stipendiranju, odlasku na usavršavanje, realizaciju stručnih boravaka u svim oblastima – kazao je Durić.

Svake godine, u okviru različitih programa, kao što je Erasmus+, 300 do 400 bh. studenta ide na usavršavanje, ali ih toliko i dođe na UNSA, što potvrđuje, kako je kazao, da je UNSA ozbiljan partner i omogućava internacionalizaciju.

Student Farmaceutskog fakulteta UNSA Benjamin Velić učestvovao je putem Erasmus+ programa u razmjeni i ostvario edukaciju na istanbulskom Univerzitu, kako bi unaprijedio stručno znanje.

Istakao je da je Sajam stipendija prilika za studente da se informiraju o dostupnosti stipendija i finansijskom obliku podrške.

Srednjoškolci, studenti dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija, kao i svi zainteresovani za obrazovanje, pozvani su da iskoriste priliku za direktan kontakt s predstavnicima i istraže brojne mogućnosti koje su im dostupne.

Organizatori sajma su Univerzitet u Sarajevu i Služba za međunarodnu saradnju UNSA u saradnji s Ambasadom Republike Francuske, Francuskim institutom i Campus France.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo