22.10.2024 / 17:41 BiH - FMON

Ministrica Duraković: Djeca ne smiju biti zakinuta za obrazovanje zbog poplava

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Jasna Duraković u utorak je posjetila općinu Jablanicu, gdje je, zajedno s jablaničkim načelnikom Damirom Šabanovićem, obišla Osnovnu školu “Suljo Čilić” te je tom prigodom obećala kako će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke osigurati sredstva za pomoć školama pogođenim poplavama.

Škola je pretrpjela štetu uslijed nedavnih poplava koje su zahvatile područje, pri čemu je uništena kotlovnica smještena u podrumskim prostorijama. Zbog ovog oštećenja, više od 500 učenika trenutno, pred zimu, nema adekvatno grijanje, što hitno zahtijeva sanaciju, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Direktor Škole Edin Idrizović izrazio je zahvalnost za izuzetnu saradnju sa svim uključenim stranama, posebno ističući podršku načelnika Šabanovića, kao i ministrice Duraković. Naglasio je važnost brze reakcije i koordinacije kako bi se učenicima osigurali adekvatni uvjeti za rad i učenje tokom zimskih mjeseci.

Ministrica Duraković naglasila je da je FMON već poduzelo korake za mobilizaciju dodatnih sredstava.

"Preraspodjelom sredstava unutar budžeta, Ministarstvo će osigurati značajna sredstva za sanaciju šteta u školama pogođenim poplavama. Naš prioritet su obrazovne ustanove, učenici i njihove porodice, i učinit ćemo sve što je potrebno da što prije osposobimo grijanje i stvorimo sigurno okruženje za djecu. Naša djeca ne smiju biti zakinuta za kvalitetno obrazovanje zbog ovih nesretnih okolnosti", izjavila je ministrica Duraković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo