22.10.2024 / 15:43 BiH - Sarajevo

Uručene nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo

Uručene nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo
Foto: FENA

Nagrade EU za istraživačko novinarstvo na zapadnom Balkanu i u Turskoj dodijeljene su danas na ceremoniji održanoj u prostoru Europe House u Sarajevu.

Žiri u sastavu novinari i urednici: Nidžara Ahmetašević, Ozren Kebo i izvršna direktorica Helsinškog parlamenta građana Banjaluka Dragana Dardić je odlučio da od 27 tekstova nagradi njih pet.

Kako je pojasnila članica žirija Dragana Dardić pred žirijem bio težak zadatak budući su imali 27 priča, a samo tri nagrade.

Tako da su zbog kvalieta priča odlučili da neke od priča ravnopravno podijele nagarade te su uručene dvije treće nagrade, jedna druga i dvije prve.

Dardić je također istakla da se prilikom odlučivanja o nagradama vodilo računa o kvalitetu istraživanja, koliko je detaljno bilo istraživanje, koliko je problem predstavljen u istraživačkoj priči jasno definisan, da li su uključene različite perspektive, objektivnost, etičnost uticaj i značaj za javnost.

Prvu nagradu osvojila je priča novinara „Detektora“ (BIRN) o jednoj od najvećih piramidalnih prevara „Unutar milionske prevare eMagnetixa i kako je “posao iz snova” postao noćna mora“ Selme Učanbarlić i Nine Bilajaca.

Prvu nagrada također je pripala novinarki Al Jazeera Balkans Arduani Pribinja za priču o seksualnom uznemiravanju pacijentica u bolnici u Zenici.

Druga nagrada pripala je novinaruu portala „Misli o prirodi“ Dejanu Rakiti za istraživačku priču o mogućim posljedicama kada bi došlo do odlaganja nuklearnog otpada na Trgovsku goru.

Treća nagrada pripala je novinaru Centra za istraživačko novinarstvo Azharu Kalamujiću za priču „Nazovi Bega radi parkinga“ istraživanje u vezi sa manipulacijama parking prostorom u Starom Gradu u Sarajevu.

Treću nagradu dobile su i novinarke online magazina „Žurnal“ Azra Omerović i Zinaida Đelilović za tekst Internacionalni univerzitet u Goraždu: Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenata, a osim nagrađenog teksta autorice su uradile kako je spomenuto serijal tekstova o toj temi.

Nagrade je dobitnicima uručio šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Luigi Soreca, koji je istaknuo opredijeljenost EU za podršku nezavisnom novinarstvu i slobodi medija u regionu.

- Jačanje slobode izražavanja i medija jedan je od ključnih prioriteta kojima se Bosna i Hercegovina mora pozabaviti kako bi ostvarila napredak na putu ka EU i nastavit ćemo insistirati da mora postojati institucionalna zaštita novinara i brza reakcija na svaki napad na novinara - rekao je Soreca.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo dio je projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na zapadnom Balkanu i Turskoj II“ („Strengthening Quality Journalism in Western Balkans and Türkiye II“).

Projektom se želi prepoznati i promovisati izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu, kao i poboljšati vidljivost kvalitetnog novinarstva na zapadnom Balkanu i u Turskoj.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo