21.10.2024 / 23:00 Ekonomija - Drvni klaster BiH

Potencijal za saradnju BiH i Hrvatske na polju drvne industrije i šumarstva

Potencijal za saradnju BiH i Hrvatske na polju drvne industrije i šumarstva
Ilustracija / Pexels

Postoji značajan potencijal za razvoj zajedničkih projekata između drvnih klastera i srodnih udruženja iz BiH i Hrvatske, posebno u oblasti inovacija, održive proizvodnje i primjene novih tehnologija, istaknuto je u Zagrebu tokom posjete delegacije Udruženja Drvni klaster BiH “Namještaj i drvo” Ambasadi BiH u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku su predsjednik udruženja Dinko Mujkić i ambasadorica BiH u Zagrebu Elma Kovačević - Bajtal sa saradnicima istakli i značaj saradnje na polju inovacija u proizvodnim procesima, ekološki prihvatljive proizvodnje te implementacije digitalnih rješenja koje mogu unaprijediti efikasnost drvne industrije. Zajednički projekti bi se fokusirali na održivo upravljanje šumskim resursima, zaštitu šuma i razvoj ekoloških standarda za drvnu industriju.

- Ambasada Bosne i Hercegovine u Zagrebu izrazila je spremnost da podrži sve zajedničke inicijative između drvnih klastera, udruženja i institucija obje zemlje. Posebna pažnja posvećena je mogućnostima za apliciranje na međunarodne projekte koji promovišu održivost, inovacije i zelenu tranziciju. Dogovoreno je da će Ambasada aktivno učestvovati u posredovanju između ključnih institucija u BiH i Hrvatskoj kako bi se osigurala podrška ovim projektima – rekao je Feni Dinko Mujkić, predsjednik udruženja Drvni klaster BiH.

Taj sastanak, kako je dodao, predstavlja značajan korak ka jačanju saradnje između drvnih klastera, sličnih udruženja i institucija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te otvara mogućnosti za realizaciju konkretnih zajedničkih projekata koji će doprinijeti održivom razvoju drvne industrije i šumarstva u obje zemlje.

Nakon sastanka u Ambasadi BiH, predstavnici Drvnog klastera su posjetili sajam “Ambienta 2024” gdje su imali sastanke i obavili razgovore sa kompanijama iz Hrvatske.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo