21.10.2024 / 13:35 BiH - Nakon tragedije

Šefica Misije IOM-a s Ćatićem posjetila pogođena područja

Šefica Misije IOM-a s Ćatićem posjetila pogođena područja

Danas je šefica Misije IOM-a BiH, Laura Lungarotti sa saradnicima posjetila Konjic i sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem i njegovim saradnicim obišla poplavom pogođeno područje i kamp za alternativni smještaj u Buturović Polju.

- Ono što mi možemo uraditi što se tiče pomoći koja je trenutna je dati podršku za kontejnerska naselja i ljude koji su evakuisani i raseljeni iz svojih domova. Također, tu smo i da razgovaramo o mogućnostima u budućnosti i samom oporavku domaćinstava i našoj humanitarnoj podrušci u tom smjeru. Glavna poruka koju želimo poslati je da smo jako operativni, imamo operativne timove koji se mogu poslati momentalno na teren u pomoć u prvom odgovoru.

Tokom susreta sa gradonačelnikom dobili smo preliminarne informacije o štetama koje ćemo koordinirati sa našim partnerima iz EU, iz UN-a i Svjetske banke - kazala je Lungarotti.

- Značaj podrške IOM-a kao i brojnih drugih organizacija koje su bile na terenu od prvog momenta je nemjerljiv i cijenimo njihovu spremnost da i u ovoj fazi kada se radi sanacija posljedica i uređuje naselje za alternativni smještaj, budu na raspolaganju i pomognu nam u tim aktivnostima. Hvala svima koji daju podršku stanovnicima grada Konjica, ta podrška nas ohrabruje u nastojanjima da svima onima koji su ostali bez domova, omogućimo da imaju adekvatan smještaj, a potom i da im omogućimo novi dom - kazao je gradonačelnik Ćatić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo