20.10.2024 / 22:53 Izbori 2024 - Lokalni izbori 2024

'Pod lupom': Novi izbori, stari problemi

'Pod lupom': Novi izbori, stari problemi
Foto: Fena
Koalicija “Pod lupom” objavila je nalaze promatranja izbornog dana do 19 sati koji se odnose na proces glasanja i zatvaranje biračkih mjesta na osnovu izvještaja građanskih, nestranačkih promatrača/ica raspoređenih u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu.

Glasanje

Proces glasanja na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama u kojima su odgođeni izbori je prošao slično kao i na redovnim Lokalnim izborima, uz značajnije razlike u pojedinim izbornim nepravilnostima i propustima.

Zabilježene su nepravilnosti koje se tradicionalno ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus kao što je obiteljsko glasanje. Ova nepravilnost je zabilježena na više biračkih mjesta u odnosu na redovne izbore, točnije na 62% biračkih mjesta, u odnosu na 51.6% biračkih mjesta za redovne izbore.

Broj slučajeva korištenja pomoći druge osobe bez potvrde da im je pomoć potrebna je značajno veći na odgođenim izborima. Na redovnim izborima, ove situacije su zabilježene na 8.1% biračkih mjesta, dok su na odgođenim izborima zabilježene na 27.6% promatranih biračkih mjesta.

Broj slučajeva u kojima je jedna osoba pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini je također nešto veći na odgođenim izborima. Ova nepravilnost je zabilježena na 37.9% biračkih mjesta u odnosu na 29.3% biračkih mjesta za redovne izbore.

S druge strane, broj slučajeva vraćanja birača jer nisu na Izvodu iz CBS-a je skoro upolovljen u odnosu na redovne izbore. Ovaj propust je zabilježen na 27.6% biračkih mjesta, u odnosu na 50.8% biračkih mjesta za redovne izbore.

Od ostalih nepravilnosti u procesu glasanja, zabilježeno je: fotografiranje glasačkih listića (4 biračka mjesta), narušavanje tajnosti glasanja (4 biračka mjesta), glasanje bez provjere propisanih identifikacijskih dokumenata (3 biračka mjesta) i zadržavanje neovlaštenih osoba na biračkom mjestu (1 biračko mjesto).

Također, zabilježen je i jedan slučaj kršenja izborne šutnje. U samom centru Konjica i u blizini biračkih mjesta, tijekom  procesa glasanja, postavljen je stranački propagandni materijal jednog političkog subjekta na lokalni objekt, koji je vidljiv sa okolnih biračkih mjesta.

Promatrači su tijekom dana uložili primjedbe na izborni proces na 7 promatranih biračkih mjesta, od kojih se tri odnose na paralelne biračke spiskove koje su stranački promatrači koristili za evidenciju birača koji su glasali u Fojnici, s ciljem pritisaka na birače i uz moguće kršenje Zakona o zaštiti osobnih podataka građana i Kaznenog zakona BiH. Zbog ove nepravilnosti, poslana je i inicijativa za pokretanje postupka po službenoj dužnosti OIK Fojnica i CIK BiH.

Zatvaranje biračkih mjesta

Većina biračkih mjesta je zatvorena na vrijeme. Dva biračka mjesta, jedno u Konjicu i jedno u Kiseljaku, zatvorena su sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta. Prema posljednjim informacijama, većini glasača koji su se zatekli u i ispred biračkog mjesta u 19 sati omogućeno je da glasaju.

Izlaznost do 19 sati

Zabilježena izlaznost na odgođenim izborima do 19 sati je 51,1% (s marginom statističke greške od +/- 2,63% na intervalu od 0,95 procentne točnosti) i veća je za 4% u odnosu na redovne izbore. Izlaznost na redovnim Lokalnim izborima održanim 6. listopada do 19 sati je bila 47,1% (s marginom statističke greške od +/- 1,26% na intervalu od 0.95 procentne točnosti).

Umjesto zaključka

Izborne nepravilnosti, koje su evidentirane i na ovim odgođenim izborima i koje se ponavljaju godinama, po tko zna koji put ukazuju na potrebu za unapređenjem izbornog procesa, posebno u segmentima identifikacije birača, glasanja i brojanja glasova. Nove tehnologije koje su pilotirane i koje su se pokazale kao uspješne predstavljaju budućnost izbora u BiH jer sprječavaju dokazane izborne prevare na izborni dan. Održavanje narednih Općih izbora 2026. godine bez primjene novih tehnologija na svim redovnim biračkim mjestima ne može biti opcija.

Dodatno, jačanje nepristranosti i profesionalnosti u radu izborne administracije, veća izvjesnost kažnjavanja i izricanje maksimalnih zakonom propisanih sankcija su najbolji način za odvraćanje onih koji najčešće varaju na izborima i dobrim dijelom zahvaljujući tim prevarama pobjeđuju na izborima.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo