20.10.2024 / 12:54 BiH - AI

U Bihaću održana radionica o značaju i ulozi autora u doba umjetne inteligencije

U Bihaću održana radionica o značaju i ulozi autora u doba umjetne inteligencije
Foto: Fena
Univerzitetska biblioteka i Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću organizirali su nekoliko kulturnih događaja pod nazivom "Oktobar jesen s knjigom", koji je ove godine privukao veliku pažnju mladih iz Unsko-sanskog kantona.

Jedan od najzanimljivijih događaja bila je radionica pod nazivom "Autori vs AI", u kojoj su učestvovali učenici srednjih škola s područja kantona, a vodila ju je docentica Pedagoškog fakulteta, profesorica Šeherzada Džafić.

Profesorica Džafić naglasila je važnost poticanja mladih na čitanje i razvijanje ljubavi prema književnosti, posebno u doba kada umjetna inteligencija (AI) igra sve veću ulogu u kreiranju sadržaja.

- Nastojim među studentima apostrofirati koliko je značajno da čitaju i pronaći načine da ih motiviram da to rade. Umjetna inteligencija je danas uveliko prisutna i može biti izazov, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu. Danas su autori ugroženi od strane AI, koja nema srce i dušu kao pravi, stvarni autori. - istaknula je Džafić.

Dodala je da je danas teško utvrditi da li je određeni rad stvorio čovjek ili umjetna inteligencija, što dodatno komplikuje položaj stvarnih autora.

- Važno je da budemo svjesni kako je čovjek taj koji je kreirao umjetnu inteligenciju i da treba zadržati kontrolu nad njom - poručila je.

U sklopu radionice, profesorica Džafić ilustrirala je svoju poruku koristeći zanimljivu metaforu o listu iz parka i listu iz knjige. Oba su nastala iz prirode, ali svaki ima različitu esenciju i značenje.

-Na isti način, treba tražiti esenciju književnog djela i ono što nam priroda nudi. U tome leži prednost koju čovjek ima, i koja će, uprkos napretku tehnologije, ostati nepromjenjiva - dodala je Džafić.

Radionica "Autori vs AI" pružila je učenicima priliku da razmisle o budućnosti književnosti i ulozi koju će umjetna inteligencija imati u stvaranju novih djela, te ih podsjetila na važnost očuvanja ljudskog duha i kreativnosti u svijetu koji se sve više oslanja na tehnologiju.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo