20.10.2024 / 08:02 Zanimljivosti - Obratiti pažnju

Imate bolove u leđima?: Ne shvatajte olako ovih 5 simptoma

Imate bolove u leđima?: Ne shvatajte olako ovih 5 simptoma
Foto: Ilustracija

Često olako shvatamo bolove u leđima: "To mi je od puno sjedenja", "Vučem još od poroda", "Neudoban mi je madrac...", ali zapravo mogu biti važno upozorenje da obratite pozornost na svoje cjelokupno zdravlje.

Kičma je iznimno složen dio ljudskog tijela koji ima ključnu ulogu u potpori i zaštiti leđne moždine i živaca.

Sastoji se od malih kostiju koje nazivamo kralješcima, te diskova, zglobova, ligamenata i mišića koji zajedno omogućuju pokretljivost i stabilnost cijelog tijela, objašnjavaju stručnjaci Klinike Cleveland. No, upravo zbog te kompleksnosti, kičma može biti podložna razvoju tumora, iako su primarni tumori kralježnice rijetki.

Primarni tumori kičme nastaju izravno iz kičme i mogu biti benigni (nekancerogeni) ili zloćudni (kancerogeni), piše nova.rs.

Sekundarni tumori kičme, koji nastaju kada se stanice raka šire iz drugih dijelova tijela, poput pluća, dojke ili prostate, mnogo su češći. Procjenjuje se da se godišnje u SAD-u dijagnosticira oko 10.000 slučajeva metastatskih tumora leđne moždine, prema stručnjacima klinike Cleveland.

Simptomi tumora kralježnice

Simptomi tumora kičme variraju ovisno o vrsti i mjestu tumora, kao i o pojedincu. Neki od uobičajenih simptoma uključuju:

Bol u leđima koji nije povezan s tjelesnom aktivnošću i koji se s vremenom pogoršava, osobito kad osoba leži.

Slabost i utrnulost ekstremiteta.

Otežano hodanje i gubitak ravnoteže.

Inkontinencija i problemi s kontrolom mokraćnog mjehura ili crijeva.

Erektilna disfunkcija, kao i druge promjene osjeta.

Paraliza kao najteža komplikacija.

Erin Thomas, profesorica engleskog u srednjoj školi, podijelila je svoje iskustvo.

“Godinama sam mislila da su moji bolovi u leđima rezultat normalnog tjelesnog napora – porođaja, pada pri gimnastici, sve sam to pripisivala normalnom naporu tijela.”

Međutim, u januaru 2018. Erin je osjetila promjenu.

“Bol je postala oštra, zastrašujući osjećaj koji se odjednom počeo širiti niz moju desnu nogu. Ta je bol bila drugačija od bilo koje prije. Noću me budila, s vremenom je ležanje postalo nepodnošljivo, pa sam spavala sjedeći na kauču."

Svakodnevicu joj je činilo stalno uzimanje ibuprofena i razni pokušaji da se nosi s bolovima, sve dok njezin suprug nije počeo insistirati da posjeti doktora. Nakon niza rendgenskih snimaka, CT-a i konačno magnetske rezonance, dijagnoza je postala jasna.

“MRI je pokazao nešto zastrašujuće u donjem dijelu moje kičme. Rekli su mi da moram odmah kod neurohirurga”, prisjeća se Erin, prenosi nova.rs.

Tokom pregleda kod neurokirurga Erin je prvi put čula za izraz "švanom".

Švanom je benigni tumor koji se razvija iz ovojnice živca i iako nije kancerogen, može izazvati ozbiljne posljedice ako se ne liječi. Neurohirurg je naglasio da je operacija nužna kako bi se spriječilo nepovratno oštećenje kičme.

Srećom, operacija je bila uspješna.

"Doktor me probudio s dobrim vijestima - tumor je uklonjen. Sljedeći dan sam shvatila da je bol u nozi nestala, ali sam osjetila novu, drugačiju bol duž leđa, što me podsjetilo da oporavak tek počinje."

Danas Erin živi bez tumora, no put do potpunog oporavka bio je dug.

"Još uvijek ponekad imam neke bolove u donjem dijelu leđa, ali to je ništa u usporedbi s onim što sam prošla", kaže Erin Thomas.

Dnevne aktivnosti prilagodila je održavanju zdravlja leđa, a ranije intenzivno vježbanje zamijenila plivanjem, jogom i redovitim istezanjem.

(Vijesti.ba / Čuvajzdravlje.ba)

Izdvajamo