20.10.2024 / 07:28 BiH - Otvorena birališta

Izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu

Izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu

Danas se održavaju Lokalni izbori 2024. godine u izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Konjic i Kreševo, a nakon što su odgođeni zbog katastrofalnih poplava.

Glasanje se provodi na 118 biračkih mjesta, uključujući 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registriranih birača. CIK BiH je donio upute za birače kojima su u poplavama uništene lične isprave, omogućujući im glasovanje uz privremenu osobnu iskaznicu (LK-O-I4) izdanu od MUP-a.

Za evakuirane birače u općini Konjic, za biračka mjesta Jasenik 127A029, Džanići 127A031 i Gornje Višnjevice 127A041, osigurane su nove lokacije biračkih mjesta, dok će neevakuirani birači s navedenih biračkih mjesta glasovati putem mobilnih timova.

CIK BiH je imenovao osam koordinatora za nadzor izbornog procesa u osnovnim izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Kreševo te uveo dodatnu zaštitu glasačkih listića u Fojnici kroz poseban pečat s oznakom "odgođeni izbori".

Birališta su otvorena u 7 sati, zatvaraju se večeras u 19 sati.

Jedina općina u kojoj ni danas neće biti održani izbori je Jablanica, gdje uvjeti za njihovo provođenje još nisu zadovoljeni zbog posljedica poplava.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo