19.10.2024 / 20:12 BiH - Oštre riječi

Borenović: Kakav BRIKS, RS zavisi od saradnje s EU

Borenović: Kakav BRIKS, RS zavisi od saradnje s EU

Ovo je reakcija Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a, na tvrdnju Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske da je BRIKS budućnost i veoma moćna organizacija koja stalno raste, te da Republika Srpska vidi u tome svoju priliku.

"Pa naš realni sektor, naša preduzeća i naša privreda, dominantno, zavise od ekonomske i privredne saradnje sa Evropskom unijom i ovim regionom, najviše Srbijom", naveo je Borenović i dodao da:

"Republika Srpska i BiH, ubjedljivo u najvećem obimu živi, hrani, zapošljava i puni budžet od poslovanja sa Evropskom unijom i našim regionom, najviše Srbijom".

"Prošle godine privreda Republike Srpske izvezla 5,4 milijardi КM raznih roba u cijeli svijet, od čega u EU 3,7 milijardi КM tj. 69% od ukupnog izvoza, u Srbiju 895 miliona КM tj. 16%, a u zemlje BRIКS-a izvezli samo 25 miliona КM tj. nevjerovatnih 0,43% od ukupnog izvoza, skoro pa ništa. Slični su podaci i za uvoz i za ukupnu spoljnotrgovinsku razmjenu BiH, više od 2/3 ekonomske razmjene je sa EU, a par promila, procenata sa zemljama BRIКS", navodi Borenović i dodaje:

"Pa neka pitaju njegove pojedine stranačke kolege, direktore, vlasnike fabrika koje zapošljavaju hiljade radnika, da li će, umjesto u Njemačku ili Italiju, proizvoditi i prodavati cipele i kopačke, ili dijelove za metalsku i auto industriju, u Indiju ili Brazil".

Hoće li, pita Borenović, zbog te “vođine”strateške ekonomske “supstitucije” zatvarati fabrike i otpuštati radnike!!!

"Čitav dan čekam hoće li iko iz spoljnotrgovinskih, privrednih, preduzetničkih komora, struke, izaći sa podacima i reagovati…Svi ćute, da se ne zamjere, pa se pitam kada će ovo populističko i demagoško sluđivanje javnosti prestati, besmislenim tezama da će se odustati i zamjeniti EU sa BRIКS", naveo je Borenović u objavi na X nalogu.

Borenović uz objavu je priložio i nekoliko zvaničnih dokumenta o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH i RS za prošlu i pretprošlu godinu:

(Vijesti.ba)

Izdvajamo