19.10.2024 / 11:50 BiH - Unaprijediti sigurnost planinara

Planinari iz Goražda i Sarajeva postavljaju sajle na planini Klek

Planinari iz Goražda i Sarajeva postavljaju sajle na planini Klek
Foto: FENA
Planinarski klub "Goražde-Maglić" u saradnji sa Planinarsko-sportskim društvom "Zlatni ljiljan" iz Sarajeva ovog vikenda realizuje akciju postavljanja sajle za pomoć pri usponu na planinu Klek, 1.743 metra nadmorske visine.

Ova akcija, koja će se održati danas i sutra  podržana je donacijom PSD "Zlatni ljiljan", čiji članovi će zajedno s članovima PK "Goražde-Maglić" raditi na postavljanju sajle.

- Cilj projekta je unaprijediti sigurnost planinara koji se penju na ovaj popularni vrh, poznat po svojoj izazovnoj konfiguraciji terena, te uz već postojećih devet alpinističkih smjerova upotpuniti sadržaj i pružiti sigurnost planinarima koji žele osvojiti Klek - kazao je potpredsjednik Planinarskog kluba "Goražde Maglić" Fahrudin Hasović.

Naglasio je da je osiguranje planinara tokom uspona na strmim dijelovima Kleka od izuzetnog  značaja, a zahvaljujući ovoj saradnji, ljubitelji prirode će moći bezbrižnije uživati u ljepotama ovog planinskog masiva.

Hasović navodi da je to samo jedna u nizu zajedničkih akcija ta dva planinarska kluba, čime pokazuju posvećenost razvoju planinarstva i promociji sigurnosti u planinskim sportovima.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo