19.10.2024 / 10:00 Ljepota i Zdravlje - Moćno voće

Liječe nadutost i zatvor, jačaju imunitet, a odlične su i za mozak

Liječe nadutost i zatvor, jačaju imunitet, a odlične su i za mozak
Foto: Ilustracija
Beru se u kasnu jesen i konzumiraju tek kad plod postane mekan i kašast...

Liječe probavne i menstrualne probleme, nadutost, jačaju imunitet, pomaže zdravlju i vitalnosti mozga, odlične su kod crijevnih infekcija i upala, a sve to je samo dio blagodati mušmula (Mespilus germanica), moćnog jesenskog voća iz porodice ružovki (Rosaceae) kojoj također pripadaju jabuke, kruške i dunje.

No, za razliku od njih, mušmule se beru u kasnu jesen i konzumiraju tek kad plod postane mekan i kašast. Njihov sladak i blago kiselkast okus odličan je za pripremu raznih recepata poput marmelade, torti, pa čak i likera.

Nutritivni profil

Plod mušmule, koji zovemo i oskorušom bogat je esencijalnim hranjivim tvarima, uključujući vitamine C i B, a sadrže karoten i minerale kao što su kalcij, kalij, magnezij, željezo, natrij i fosfor. Također su bogat izvor aminokiselina, tanina, šećera, pektina i organskih kiselina. Plod sadrži fenolne spojeve, flavonole i askorbinsku kiselinu koji djeluju kao snažni prirodni antioksidansi, piše portal Živim.

Zdravstvene dobrobiti konzumiranja mušmula

Za njima biste osim već spomenutih zdravstvenih dobrobiti, mogli posegnuti i zbog sljedećeg:

1. Bogate su antioksidansima: Plod mušmule bogat je polifenolnim spojevima, posebno fenolnim kiselinama, koje pružaju snažna antioksidativna svojstva. Namirnice osnažene ovim spojevima povezane su sa smanjenim rizikom od hroničnih stanja poput ateroskleroze i dijabetesa.

2. Sadrže protuupalna i antibakterijska svojstva: Mušmule sadrže galnu kiselinu, polifenol poznat po protuupalnim učincima, koji može pomoći u smanjenju skladištenja masnoća kod pretilih osoba. Također, njihova antibakterijska svojstva mogu djelovati na bakterije povezane s hranom, a ova studija ističe njihovu potencijalnu dobrobit u industriji konzervisanja hrane.

3. Prijatelj su imuniteta: Minerali poput kalcija, kalija, magnezija i željeza, kojima uostalom obiluje mušmula, podržavaju zdravlje imuniteta. Sadržaj vitamina C također je čini učinkovitom u prevenciji i liječenju stanja poput skorbuta.

4. Podržavaju zdravlje crijeva: Visok sadržaj pektina u mušmulama potiče zdravlje probavnog sistema smanjenjem razine holesterola, sprječavanjem zatvora i poticanjem aktivnosti crijeva. Protuupalni učinci ovog moćnog voća dodatno podržavaju zdrav probavni sistem.

5. Djeluju pogodno na vrijednosti šećera u krvi: Polifenoli u mušmulama, uključujući fenolne kiseline i flavonoide, mogu pomoći u inhibiranju enzima kao što su α-glukozidaza i α-amilaza, koji igraju značajnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata. Sve to čini ovo voće nalik malim kruškama, potencijalno korisnom u regulaciji nivoa šećera u krvi.

6. Mogu spriječiti neurodegenerativne bolesti: Iako su provedena na životinjama, istraživanja pokazuju da visoki sadržaj flavonoida u mušmulama može djelovati protektivno od gubitka pamćenja i oštećenja neurona. Prema tome, konzumiranje mušmula bi moglo koristiti u prevenciji neurodegenerativnih stanja poput Alzheimerove bolesti. Ipak, da bi se potvrdila tačnost, potrebna su daljnja istraživanja na ljudima.

Napravite svoju marmeladu

Mušmule se mogu konzumirati na različite načine - sirove ili kao dio slasnih marmelada, plod se može kandirati, poslužiti uz sir...opcija je doista puno, no za početak predlažemo, krenite s marmeladom, a odličan recept potražite na portalu Dobra hrana.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo