19.10.2024 / 07:34 BiH - Bihać

U USK raste broj krivičnih djela u kojima su učesnici migranti

U USK raste broj krivičnih djela u kojima su učesnici migranti
Foto: Arhiv
Prema posljednjim podacima Službe za poslove za strancima, u BiH trenutno se nalazi 1.385 migranata.

Unsko-sanski kanton je nekada nosio najveći teret migrantske krize. Situacija je sada stabilna, ali sada bilježi veći broj krivičnih djela u kojem su učesnici migranti. Na području Unsko-sanskog kantona djeluje više kriminalnih grupa migranata, koji vrše otmice i druga krivična djela prema drugim migrantima.

Prema posljednjim informacijama, oko 110 migranta nalazi se u kampu Borići, dok oko 240 njih koristi usluge kampa Lipa. Većina njih i dalje ne želi ostati na ovom području, a glavna misija im je svakoga dana ilegalan prelazak granice Hrvatske i da se upute u treće zemlje, što im je i krajnji cilj.

U MUP-u kažu da na području Unsko-sanskog kantona ima više kriminalnih grupa koje čine migranti. Vrše otmice i ostala krivična djela prema drugim migrantima. Nedavno su uhapšena četiri migranta, porijeklom iz Afganistana, zbog sumnje da su izvršili više krivičnih djela, dok se za ostalima još traga.

"Isti su predani na nadležno postupanje Kantonalnom tužiocu, određena im je mjera pritvora. Istraga i dalje ide svojim tokom, da se i drugi lociraju kako bi se lišili slobode i predali organima, to jeste Tužilaštvu na daljnji rad", kaže za BHRT portparol MUP-a USK Adnan Beganović.

U službi za poslove sa strancima nisu zabrinuti sa postojećim brojem migranta, koji se kreću na nivou kao i prethodnih godina, ali upozoravaju da bi u narednom periodu moglo doći do porasta ilegalnih ulazaka iz pravca Albanije, nakon što je ova zemlja postigla sporazum sa Italijom o vraćanju migranata iz Italije, koja je spremna finansirati izgradnju kampova u Albaniji.

"Već iz Italije pristižu, to jeste vraća se određeni broj migranata u Albaniju, gdje će biti smješteni u centru kojeg su zajedno vjerovatno i finansirali, to jeste vjerovatno je to po sporazumu finansirala i Italija, tako da evo kažemo u nekom narednom periodu u tom dijelu možemo očekivati val migranata, ali što se tiče ovog dijela iz Srbije, odnosno Crne Gore, do sad je standardno, ništa se ne povećava niti se smanjuje", navodi Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Laketa dodaje da se nada da neće uslijediti migrаntski val kao što je bilo 2019., 2020., a koji je najviše pogodio USK. Također, vjeruje da će BiH uskoro postići Sporazum sa Fronteksom, što bi joj omogućilo bolju zaštitu bh. granice od ilegalnih migracija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo