18.10.2024 / 21:49 BiH - Narodno pozorište

U Sarajevu održana akademija povodom 21. godišnjice smrti Alije Izetbegovića

Naslijeđe Alije Izetbegovića inspiriše mnoge, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire, istaknuto je večeras na akademiji organiziranoj u Sarajevu povodom 21. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Organizatori tradicionalne Akademije, održane u Narodnom pozorištu, su Javna ustanova Muzej "Alija Izetbegović" i Fondacija "Alija Izetbegović".

Akademija, pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, Ministarstva kulture i sporta KS i Grada Sarajevo, okupila je brojne zvanice iz društvenog, kulturnog, političkog i akademskog života Bosne i Hercegovine, diplomatskog kora, kao i članove porodice. Akademiji je prisustvovao i izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni sarajevski imam.

- Državnik, prvi predsjednik, vrhovni komandant, mislilac, borac za ljudska prava, pravnik, filozof, samo su neke od riječi koje opisuju lik i djelo rahmetli Alije Izetbegovića. Večeras smo se okupili da iskažemo poštovanje prema ovom velikom i zaslužnom čovjeku, koji je ostavio neizbrisiv trag u modernoj historiji Bosne i Hercegovine - kazao je ovom prilikom predsjedavajući Bećirović.

Akcentirao je da nam je "Alija Izetbegović ostavio u amanet da čuvamo domovinu, zajedništvo i ljudskost".

- Ovaj umni i hrabri čovjek nas je za života riječima i djelima učimo da na barbarizam ne odgovaramo berbarizmom, na mržnju mržnjom, na destrukciju destrukcijom. Djelovao je i donosio odluke u najtežim mogućim uslovima, nikada se nije predavao pred politika zla i mržnje, vjerovao je i borio se za državu u kojoj će svi građani imati jednaka prava i slobode - poručio je, između ostalog, Bećirović.

Centralni dio Akademije predstavljala je panel diskusija, kojom je moderirao Adnan Rondić, a na kojoj su odiplomatiji kao temi govorili prof. dr. Mirko Pejanović, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, prof. dr. Emir Hadžikadunić, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu i Maleziji, i Mirza Hajrić, član kabineta Alije Izetbegovića i bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji i na Novom Zelandu.

- Alija Izetbegović je, prije svega, poštovao politički idealizam, međunarodno pravo, bio je posvećen evropskim, euroatlanskim integracijama, poretku, a koji je zasnovan na načelima liberalne demokratije, ljudskih prava, vladavine prava, kolektivne sigurnosti. I u svim svojim javnim međunarodnim nastupima on je zapravo isticao te principe - izjavio je Hadžikadunić.

U okviru svečanosti, prikazana je i izložba "Diplomatski put Alije Izetbegovića".

Sutra će na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom godišnjice, u 11.00 sati biti položeno cvijeće.


(Vijesti.ba / Preporod.info)

Izdvajamo