18.10.2024 / 17:27 Crna hronika - Akcija 'Kupac'

Još troje uhapšenih u Brčkom zbog izbornih malverzacija

Još troje uhapšenih u Brčkom zbog izbornih malverzacija
Tužilaštvo Brčko Distrikta / Arhiva
Postupajući po prijedlogu Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud odredio je jednomjesečni pritvor za još tri osobe osumnjičene za udruživanje radi činjenja kaznenog djela povrede slobode odlučivanja birača.

Zbog sumnje da su se udružili da bi podmićivanjem utjecali na birače da glasaju za prvoosumnjičenog A. D. (59), kao kandidata na lokalnim izborima, on i njegovi saizvršioci S. T. (46) i A. H. (52), pritvoreni su uslijed opasnosti da bi utjecajem na svjedoke i suučesnike ometati kazneni postupak, saopćilo je u petak Tužiteljstvo Brčkog.

Tužiteljstvo i Policija Brčko distrikta BiH intenzivno sprovode istragu protiv pet osoba zbog sumnje da su se tokom septembra i oktobra 2024. godine udružili kako bi podmićivanjem birača osigurali glasove za prvoosumnjičenog, kao kandidata za zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Kako se navodi u naredbi o proširenju istrage, nakon što je pripremio određen iznos novčanih sredstava, u namjeri da na izborima podmićivanjem birača osigura određen broj glasova i sebi olakša izbor za zastupnika, A. D. je organizirao grupu kojoj su pristupili A. R, S. T, A. H. i S. D. , a koji su pristali da po njegovim uputama vrše podmićivanje birača.

Sumnja se da je kao pripadnica grupe A. R. prikupljala i evidentirala spiskove osiguranih birača, koje je predavala organizatoru grupe A. D, dok su joj ostali pripadnici dostavljali lične podatke birača.

Pripadnici grupe S. T, A. H. i S. D. su nakon toga preuzimali novac od A. D. i A. R. i isplaćivali birače koji su pristali na takav način glasanja - zaključuje se u naredbi o proširenju istrage.

Podsjetimo, troje pripadnika ove grupe, A. R, S. T. i S. D, lišeno je slobode na dan izbora, 6. oktobra, uz pretresanje stanova, prostorija i vozila koje koriste.

Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, prema A. R. je određen jednomjesečni pritvor, dok su ostali uhapšeni tada pušteni da se brane sa slobode.

Po pritvaranju A. R, Tužiteljstvo i Policija proširili su istragu obuhvativši ukupno pet osoba, uključujući uhićene na dan izbora, organizatora grupe A. D, te u međuvremenu osumnjičenog A. H. Intenzivno vođenu proširenu istragu istražni organi usmjerili su na dokazivanje kaznenog djela Udruživanje radi činjenja kaznenih djela.

U okviru proširene istrage, prije tri dana izvedena je operativna akcija "Kupac" u kojoj su organizator i pripadnici grupe S. T. i A. H. lišeni slobode.

Nakon što ih je ispitalo, Tužiteljstvo je podnijelo prijedlog da se, uslijed opasnosti da bi utjecajem na svjedoke i suučesnike mogli ometati kazneni postupak, i njima odredi jednomjesečni pritvor. Prihvativši tužiteljski prijedlog sud im je, kao i ranije prema A. R, odredio ovu mjeru, čije trajanje se računa od dana njihovog hapšenja. U međuvremenu, istražne aktivnosti Tužiteljstva i Policije i dalje se intenzivno nastavljaju, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo