18.10.2024 / 08:09 Svijet - Novi korak

BRICS uspostavlja nuklearnu energetsku platformu za miroljubive svrhe

BRICS uspostavlja nuklearnu energetsku platformu za miroljubive svrhe
Foto: Arhiv

Nuklearnu energetsku platformu BRICS-a, koja će uskoro biti uspostavljena, činit će kompanije, postrojenja i organizacije u vezi sa tehnologijom, nuklearnom energijom i naukom i služit će isključivo u miroljubive svrhe, rekao je generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.

On je istakao da je pravno formaliziranje konsolidovane platforme već počelo.

“Države – definitivno ne, ali kompanije, postrojenja, istraživačke institucije – da”, naglasio je Lihačov i istakao kako su dobrodošli svi oni koji imaju veze sa tehnologijama, naukom, nuklearnom industrijom i koji su sposobni doprinijeti razvoju sektora nuklearne energije.

Prema njegovim riječima, odluka da se podrži inicijativa Rosatoma za stvaranje takve platforme bila je jednoglasna, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS.

“Neće biti pretjerivanja ako se kaže da je jednoglasno mišljenje svih učesnika sastanka – da se napravi nuklearna platforma BRICS-a i da što prije počne njeno pravno formalizovanje. I to je već počelo”, rekao je izvršni direktor ruske kompanije.

Glavni cilj platforme je, kako kaže Lihačov, razvoj i implementacija najboljih praksi i unapređenja pristupa u pogledu energetske i neenergetske upotrebe nuklearnih tehnologija u miroljubive svrhe na tržištima BRICS-a i BRICS-a plus.

Predstavnici kompanija iz nuklearnog sektora iz država BRICS-a podržali su ranije stvaranje platforme za nuklearnu energiju.

Prvi sastanak u okviru platforme koja će biti kreirana održali su izvršni direktori relevantnih kompanija i organizacija država iz grupe BRICS plus, uključujući Rusiju, Boliviju, Brazil, Iran, Kinu, Etiopiju i Južnoafričku Republiku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo