17.10.2024 / 21:04 BiH - Lozana

Konaković s ministricom ekonomije Ukrajine

Konaković s ministricom ekonomije Ukrajine
Foto: X
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 17. oktobra 2024. godine u Lozani s prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom ekonomije Ukrajine Julijom Svyrydenko, na marginama Konferencije o protuminskom djelovanju u Ukrajini (Ukraine Mine Action Conference UMAC2024).

Na sastanku se razgovaralo o jačanju bilateralnih odnosa BiH i Ukrajine, unapređenju privredne saradnje i razmjeni stručnosti Bosne i Hercegovine u humanitarnom protuminskom djelovanju.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio da Bosna i Hercegovina poštuje i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Istaknuo je da je naša zemlja u martu 2022. godine podržala u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda Rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Kada je riječ o europskim integracijama, ministar je ocijenio da je odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora sa BiH iz marta ove godine snažno dostignuće i obaveza za Bosnu i Hercegovinu i njene institucije da nastave reformski proces. Potvrdio je potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Potvrdio je da BiH nastoji uskladiti svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Ministar je poručio da će BiH nastaviti s podrškom i pomoći Ukrajini i ukrajinskom narodu u ovim teškim i izazovnim vremenima, s obzirom na ratno iskustvo i agresiju koju je naša zemlja preživjela.

Potpredsjednica Vlade Svyrydenko je izrazila zahvalnost Ukrajine za podršku koju joj pružaju institucije Bosne i Hercegovine. Izrazila je nadu da će dvije zemlje nastaviti s reformskim procesima i napretkom na EU putu.

Sagovornici su tokom susreta naglasili važnost saradnje u suočavanju s globalnim sigurnosnim izazovima te potvrdili predanost međunarodnim naporima koji podupiru inicijative za oporavak Ukrajine i uklanjanje mina. Ocijenili su da ovaj sastanak predstavlja pozitivan korak u produbljivanju partnerstva između Bosne i Hercegovine i Ukrajine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo