17.10.2024 / 20:01 BiH - Šef delegacije EU

Soreca upozorio vlast: Naredne sedmice će biti presudne

Soreca upozorio vlast: Naredne sedmice će biti presudne
Foto: YouTube
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Luigi Soreca prvi put je posjetio Banja Luku 16. i 17. oktobra 2024. godine gdje se sastao sa političkim akterima u RS, direktorom Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine te sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Ambasador Soreca se nakon sastanaka obratio putem video poruke u kojoj je napomenuo da je neophodno da svi dijelovi Bosne i Hercegovine daju svoj doprinos na putu ka EU, te pozvao političke lidere u RS i širom Bosne i Hercegovine da djeluju u narednom periodu kako bi osigurali napredak.

Kompletna izjava ambasadora se nalazi u nastavku:

- Pozdrav sa historijskog Kastela u prelijepoj Banjoj Luci. Zadovoljstvo je po prvi puta posjetiti ovaj grad.

· Nužno je da svi dijelovi Bosne i Hercegovine daju svoj doprinos na evropskom putu. U Banjoj Luci sam se susreo s sa predstavnicima vlasti i opozicije Republike Srpske, kao i civilnog društva i medija.

· Radujem se daljim razgovorima u Republici Srpskoj, kao i širom zemlje, o ubrzanju napretka ka članstvu.

· Članstvo u Evropskoj uniji je i dalje najbolja garancija bolje budućnosti BiH. Istina je da većina građana ove zemlje, uključujući i Republiku Srpsku, želi evropsku budućnost.

· Evropski put donosi brojne prednosti, uključujući veće ekonomske prilike, snažniju borbu protiv korupcije i vladavinu prava, više standarde životne sredine, i najvažnije od svega, veću sigurnost i stabilnost.

· Bosna i Hercegovina već uživa niz prednosti bliske saradnje sa Evropskom unijom, uključujući učešće u programima EU-a, kao što je Erasmus+ za razmjenu u obrazovanju, Horizon Europe za istraživanje i inovacije, Kreativna Evropa za umjetnost i kulturu, Digitalna Evropa i EU4Health.

· Kako smo se nedavno podsjetili tokom tragičnih poplava, Bosna i Hercegovina je i članica mehanizma solidarnosti EU-a u vrijeme kriza, odnosno, Mehanizma civilne zaštite EU-a.

· Cilj nam je produbiti našu saradnju, uključujući kroz Plan rasta, koji će ojačati ekonomsko integrisanje Bosne i Hercegovine u jedinstveno evropsko tržište i zajedničko regionalno tržište.

· Ali za dalji razvoj našeg odnosa, potrebna nam je politička volja svih zainteresovanih strana.

· Tu sam na Kastelu, obnovljenom zahvaljujući ulaganju Evropske unije u vrijednosti od 3,6 miliona eura. EU i njene države članice su dosljedno vjerni prijatelji ovdašnjim građanima. Daleko smo najveći partner ove zemlje, uključujući oblasti preduzetništva, infrastrukture, digitalizacije, energetske tranzicije, poljoprivrede, kvaliteta vode, obrazovanja, zdravstva i još mnogo toga.

· Narednih nekoliko sedmica će biti presudno za vraćanje Bosne i Hercegovine na njen evropski put. Pozivam političke lidere u Republici Srpskoj, kao i širom Bosne i Hercegovine da iskoriste priliku koja im se nudi, kao i građane, da se njihov glas čuje.

· Zajedno želimo da idemo naprijed, a ne nazad. EU je uz vas da podrži pozitivno političko okruženje, dijalog i kompromis, ali ćemo se isto tako odlučno suprotstaviti nazadovanju i potezima koji stvaraju podjele.

· Hajde da zajedno izgradimo bolju budućnost. Sada je pravo vrijeme!


(Vijesti.ba)

Izdvajamo