17.10.2024 / 18:40 BiH - Sastanak sa Sorekom

Tegeltija najavio rekord: Očekujemo 11,5 milijardi KM prihoda

Tegeltija najavio rekord: Očekujemo 11,5 milijardi KM prihoda
Foto: Arhiva
Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Zoran Tegeltija sastao se danas u Banjoj Luci sa novoimenovanim šefom Delegacije EU u BiH Luiđijem Sorekom.

Direktor Tegeltija upoznao je šefa Delegacije EU Soreku sa organizacijom UIO, nadležnostima institucije i rezultatima koje Uprava ostvaruje, naglasivši da se u 2024. godini očekuje da se prikupi oko 11,5 milijardi KM indirektnih poreza.

Na sastanku je zajednički zaključeno kako je što prije potrebno usaglasiti tekst Zakona o graničnoj kontroli i isti poslati u proceduru usvajanja.

Tokom sastanka razgovarano je i o dosadašnjoj podršci EU kroz projekte koji su implementirani, te je naglašeno da je podrška EU vidljiva u svim oblastima rada Uprave za indirektno oporezivanje od njenog osnivanja: od ulaganja u izgradnju graničnih prelaza, preko nabavke servera, računara i druge opreme do pomoći u izradi informatičkih aplikacija za bolje i uspješnije poslovanje UIO.

Direktor Tegeltija se zahvalio na dosadašnjoj pomoći EU koja je pružena Upravi za indirektno oporezivanje, kao i na svim budućim projektima UIO podržanim od strane Delegacije EU u BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo