17.10.2024 / 18:27 BiH - Protest pred OHR-om

Žestoke kritike Schmidtu, traži se njegov odlazak: Desiće se narod!

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Adil Kulenović kazao je na pres-konferenciji organiziranoj danas prekoputa Ureda visokog predstavnika u BiH da učesnici protesta traže imenovanje novog visokog predstavnika za BiH, jer smatraju da aktuelni, Christian Schmidt, ne djeluje u interesu države BiH.

 

Slaven Kovačević, apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao jedan od učesnika protesta intelektualaca i drugih javnih ličnosti ispred OHR-a, zahvalio je okupljenim građanima naglašavajući da njegovo obraćanje Evropskom sudu nije lična borba za Bosnu i Hercegovinu već da je on eksponent istomišljenika čiji ciljevi su također moderna i demokratska država.

- Niko me ne može uplašiti. Idem do kraja i neću odustati, zbog vas. Pobijedićemo, želim vas uvjeriti – rekao je Kovačević također u obraćanju učesnicima protesta povodom toga što će Schmidt na lični zahtjev svjedočiti u sudskom predmetu „Kovačević“ pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Po Kovačevićevim riječima, postoje dvije vizije o Bosni i Hercegovini – jedna, građanska, u kojoj ima mjesta za sve i druga, "čiji je eksponent Schmidt koji hoće zemlju u kojoj nema mjesta za sve“.

Kovačević je kazao i da je Schmidt jedini dosadašnji visoki predstavnik u BiH za čijeg mandata su se desile tri nevjerovatne pojave – najviše građanskih protesta ispred OHR-a, izuzetna pristranost i nastojanje za zaštitu sistema nastalog na genocidu te je, po Kovačevićevim daljnjim navodima, Schmidt uspio srozati ugled internacionalne zajednice.

Zastupnik DF-a u Parlamentu BiH Zlatan Begić, rekao je da su ovdje padale imperije, padali su i imperatori, Bosna i Hercegovina je ostala.

- Ova zemlja je pokazala da se zna izboriti i s nacistima i s domaćim izdajnicima. Tako će biti i ovaj put.Ovo danas se dešava demokratija. Nek se mole Bogu da se ne desi narod, rekao je Begić.

Javna pres-konferencija je održana u znak protesta zbog upornog antibosanskog, antievropskog i antidemokratskog djelovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta, navedeno je u saopćenju uoči ovog događaja čiji potpisnik uime organizatora je Adil Kulenović.

- Namjera visokog predstavnika je da zloupotrijebi autoritet ove važne institucije internacionalne zajednice za Bosnu i Hercegovinu kako bi nakon šest izrečenih presuda Evropskog Suda za ljudska prava, predstojeću finalnu presudu u slučaju „Kovačević“, obezvrijedio. Uvjereni da se tim činom blokira izgradnja evropske, moderne bosanske države i obnova tradicionalnih vrijednosti zajedničkog života i nekonfliktnog društva, pozivamo sve patriote na političko jedinstvo – istaknuto je također u obrazloženju protesta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo