17.10.2024 / 18:10 BiH - Održana sjednica

Vijeće ministara ipak ide na razrješenje, a ne smjenu Galića

Vijeće ministara ipak ide na razrješenje, a ne smjenu Galića
Foto: Arhiva
Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti da, u saradnji s Ministarstvom pravde i Uredom za zakonodavstvo, najkasnije do iduće sjednice Vijeća ministara, dostavi prijedlog za razrješenje Zorana Galića s dužnosti zamjenika direktora SIPA-e.

- Ja smatram da je jedino ispravno rješenje razrješenje. Mnogi govore dobit će otpremninu. To nije tačno. To ne određuje Vijeće ministara, to određuje SIPA, rekao je jutros za BHT Davor Bunoza (HDZ).

Galić se u bjekstvu od 9. jula, a na radnom mjestu se vodi kao da je na bolovanju.
Sud BiH je, na prijedlog državnog Tužilaštva, 8. avgusta donio naredbu za raspisivanje "centralne i međunarodne potjernice" za Galićem, koji se sumnjiči za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i primanje dara te krijumčarenje akciznih roba, u koje spadaju duhan, alkohol i gorivo.

Osumnjičeni Galić je 8. jula ilegalno prešao granicu BiH i bijegom u Hrvatsku izbjegao hapšenje, navelo je Tužilaštvo BiH 9. jula.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je zloupotrijebio položaj direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, a tu dužnost je Galić obavljao od 2014. do 2023. godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo