17.10.2024 / 17:00 BiH - Sarajevo

Protesti ispred OHR-a, intelektualci optužili Schmidta za 'antibosansko djelovanje'

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu održan je protest u organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Povod protesta bilo je, kako su naveli, rušenje presude u slučaju “Kovačević” i uporno antibosansko, antievropsko i antidemokratsko djelovanja Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

 

Na skupu je održana i press konferencija kojoj je prisustvovalo više od 50 intelektualaca i javnih ličnosti, među kojima su bili i članovi Kruga 99.

"Odluka visokog predstavnika da iskoristi svoj autoritet kako bi, uprkos šest presuda Evropskog suda za ljudska prava, destruisao finalnu presudu u slučaju Kovačević, dovoljan je razlog da se podigne glas protiv ovakvog postupanja," izjavio je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, pa dodao:

"Sastali smo se da pokažemo ljudsko jedinstvo, neovisno o našim stranačkim identitetima. Svi smo prepoznali namjeru visokog predstavnika da zloupotrebi identitet Evropskog suda za ljudska prava kako bi poništio ovu presudu. Uvjereni smo da tim činom hpće blokirati izgradnju evropske, moderne države. Uvjereni smo da Schmidt i oni koji ga podržavaju predstavljaju sunovrat evropske civilizacije".

"Nije ovo samo moja borba za BiH. Ja sam eksponent koji se bori za modernu BiH. Kada vidim vas ovdje dobijem dodatnu snagu da izdržim. Neka pucaju koliko hoće, nije me strah. Sa svojom apelacijom nikome zlo ne mislim. Postoje dvije vizije BiH. Građanska u kojoj smo svi jednaki i u njoj ima mjesta za sve. Postoji njihova, čiji je jedan od eksponenata Schmidt. Taj čovjek zajedno sa politikama udruženim snagama želi da napravi BiH u kojoj nema mjesta za sve", rekao je Slaven Kovačević, koji je prisustvovao skupu.

Današnjem protestu ispred OHR-a pridružile su se i druge organizacije koje su pružile podršku i osudile poteze visokog predstavnika.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo