17.10.2024 / 16:28 BiH - Sarajevo

Vlada KS će pružiti finansijsku podršku Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti

Vlada KS će pružiti finansijsku podršku Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti
Foto: Vijesti.ba

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Adna Mesihović i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Muamer Džananović razgovarali su o rješavanju smještaja i boravka Instituta.

Džananović, jedan od najistaknutijih istraživača genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini, prisutne je upoznao s rezultatima i budućim planovima Instituta.

Izložio je trenutne probleme i izazove s kojima se ta ustanova suočava, posebno naglasivši izazov trogodišnjeg duga za troškove boravka i smještaja Instituta u prostorijama Studentskog centra Sarajevo.

Uk i Mesihović su naglasili važnost Instituta i njegovu ključnu ulogu u istraživanju ratnih zločina iz nedavne prošlosti Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su dogovoreni načini na koji će Vlada KS izmiriti postojeća dugovanja, te planirati sredstava u budžetu za narednu godinu za smještaj Instituta.

Također bit će osigurana i dodatna finansijska podrška za buduće aktivnosti Instituta, kako bi ova institucija nastavila s važnim naučnim radom.

- Zajedno smo dogovorili konkretne korake za izmirenje postojećih dugovanja, kao i osiguranje budžetskih sredstava za naredne godine - istakao je Uk.

Shodno tome, Mesihović je kazala da planiraju pružiti dodatnu finansijsku podršku za jačanje naučnoistraživačkog rada, organizaciju naučnih skupova i objavljivanje publikacija, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo