17.10.2024 / 12:07 Crna hronika - Rješenje suda u Splitu

Ibrahimu Hadžibajriću oduzet apartman u Baškoj Vodi!

Ibrahimu Hadžibajriću oduzet apartman u Baškoj Vodi!
Foto: Ilustracija

Rješenjem Županijskog suda u Splitu, Ibrahimu Hadžibajriću je oduzet apartman u Baškoj Vodi (Hrvatska) te je dat na upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Podsjetimo, ranije je Kantonalni sud u Sarajevu donio rješenje kojim se Hadžibajriću, blokira imovina u Baškoj Vodi.

“Odlučujući po zamolnici Kantonalnog tužilaštva kantona Sarajevo broj: T09 KTF 015728223 od 15. januara 2024. godine, Županijski sud u Splitu, Republika Hrvatska, zbog kaznenih djela organiziranog kriminala iz člana 342. stav (2), zloupotrebe položaja i ovlasti iz člana 383. stav (3) u svezi stavom (1), pranja novca iz člana 272. st. (3) i (4), primanja dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav (1) Krivičnog zakona Federacije BiH, a na osnovu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o pranju, traganju, privremenom oduzimanju i oduzimanju prihoda stečenog kaznenim djelom i o financiranju terorizma odredio privremenu mjeru radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi protiv osumnjičenika H.I.”, navodi se u rješenju Županijskog suda u Splitu.

Privremena mjera radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi zabranom otuđenja i opterećenja nekretnine donosi se u korist Bosne i Hercegovine, a upravljanje navedenom nekretninom povjerava se Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom sa sjedištem u Sarajevu, prenose Vijesti.ba.

Poseban značaj saradnje s inostranim pravosudnim organima se ogleda u činjenici da je prvi put odlukom domaćeg suda ishodovana privremena mjera oduzimanja nekretnine u inostranstvu (apartman u Baškoj Vodi) na osnovu Strazburške konvencije iz 1990. godine, čime se postavio temelj za tužilačku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inozemstvu.

Oduzimanje imovinske koristi ostvarene krivičnim djelom u Evropskoj uniji se dugo smatra jednim od najučinkovitijih alata za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Oduzimanje je usmjereno na glavni razlog postojanja zločinačkih organizacija, odnosno ostvarenje što veće dobiti nezakonitim sredstvima. Oduzimanje znači konačno lišavanje imovine na osnovu konačne sudske odluke, te u tom smislu Agencija je otvorila prostor za efikasnije djelovanje pravosudnih institucija, kako u obje zemlje, tako i u cjelokupnoj Evropskoj uniji, kada je u pitanju oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom.

- Ovo je značajan rezultat i iskorak u radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo kada je u pitanju oduzimanje imovine koja se nalazi izvan Bosne i Hercegovine, te putokaz da i ostala kantonalna tužilaštva slijede ovaj pozitivan primjer, kazao je Emir Bašić, v.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo