17.10.2024 / 11:58 Košarka - Zenica

Kalušić: Liga izjednačenija u borbi za doigravanje, ali Čelik će ponovo biti konkurentan

Kalušić: Liga izjednačenija u borbi za doigravanje, ali Čelik će ponovo biti konkurentan
Foto: FENA

Košarkašice zeničkog Čelika BH Telecom nakon važne gostujuće pobjede u nedjelju na gostovanju kod brčanskih Lavova, u subotu u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u okviru 2. kola Prvenstva Bosne i Hercegovine dočekuju Kozaru iz Bosanske Gradiške (17.00 sati).

Čelik je u Brčkom, protiv prošlogodišnjih finalista Lavova, slavio s 68:60, najbolja u zeničkom timu bila je Ajla Selimović s 22 poena.

- Prethodna utakmica protiv Lavova u Brčkom za ekipu je bila jako ozbiljna utakmica. Kompletan tim je shvatio tu ekipu ozbiljno i tako smo i pristupili. Energija je bila dobra, djevojke su ušle jako motivisne i fokusirane, tako da ni rezultat nije izostao. Nadam se da ćemo ostati motivisane, ovako kako smo i počeli sezonu. Dat ćemo sve od sebe - dobro treniramo, dobro radimo i nadamo se pobjedi u subotu - kazala je na današnjoj pres-konferenciji kapitenica tima Selimović.

Trenerica Aida Kalušić zadovoljna je načinom na koji su otvorili sezonu, na "teškom i vrlo izazovnom gostovanju".

- Očekivali smo motivisanu mladu ekipu i njihovu agresivnu igru u odbrani. Tokom utakmice uglavnom su igrale presing, a mi smo to, u većini slučajeva, jako dobro rješavali...Za nas jako bitna pobjeda u 1. kolu - kazala je Kalušić, koja je istakla kako su imali vrlo dobrih 60 posto šuta iz igre, da su promašili samo četiri slobodna bacanja te da su upisale 26 skokova i 12 asistencija.

Kozara je, upozorila je, neugodna ekipa, koju predvode reprezentativka Nataša Šobot i Jelena Tadić, koja je jako kvalitetna igračica na poziciji centra.

- Sigurno da nisu ekipa za potcijeniti, a što se tiče nas - mi želimo da iz utakmice u utakmicu gradimo što bolju igru i formu za nastavak sezone. Dat ćemo sve od sebe i očekujemo pobjedu - poručila je Kalušić.

Tokom ljeta, dodala je, tri igračice su napustile ekipu: Sanja Radulović, koja je imala ugovor na jednu sezonu te s njom nije produžena sezona, dok su Ema Mačkić i Lamija Talić otišle u druge klubove.

- Što se tiče našeg rostera, pored Ajle Selimović, Zerine Kadić i Amne Isaković, na još jednu sezonu produžili smo ugovor s Marinom Ristić. Tu je i Emana Pašalić i četiri mlade igračice, kadetkinje, koje su se priključile radu sa seniorskom ekipom. Moram napomenuti i našu Dalilu Bilić, koja se uspješno oporavlja od povrede koljena i koja bi se uskoro trebala maksimalno priključiti treninzima i utakmicama. Berina Mustafić ove je godine otišla na razmjenu studenata u Španiju, što mi je posebno žao, jer je ona posljednje sezone dosta doprinjela našem timu i skrenula pažnju na svoju igru. Ona se vraća u februaru i sigurno je da će nam biti pojačanje - kazala je Kalušić.

Tim su ove sezone pojačale Marijana Šehović (1 poen i tri skoka protiv Lavova za 16 minuta igre-op.a.) iz Igmana te Amerikanka Brittney Seymour (14 poena, 10 skokova i tri asistencije za 32,5 minute igre), koje su donijele novu energiju i kvalitet, ali i proširili rotaciju i konkurenciju na treningu.

Čelik je prošlu sezonu završio kao četvrti na tablici te je u polufinalu doigravanja ispao od prvaka Orlova, koji su i ove godine glavni kandidat za odbranu naslova. Čelik ponovo želi biti među prve četiri ekipe.

- Tek smo odigrali jedno kolo, ali ja mislim da ove godine više timova predstavlja konkurenciju od 2.-4. mjesta. Tu smo sigurno mi. Lavovi, definitivno, bez obzira što smo ih pobijedili, jer su mlad, kvalitetan i perspektivan tim. Play Off ove godine ima neke povratnice - kvalitetne i iskusne igračice, pa će sigurno predstavljati veliki izazov svima nama. RMU Banovići, Jumper...tako da je ove godine, možda, liga izjednačenija u borbi za play-off. Orlovi su ti koji imaju najširi roster i igraju WABA ligu - napomenula je Kalušić, koja je dodala kako će se, ipak, više o kvaliteti ekipa te konkurentima za doigravanje moći kazati na zimu, nakon završetka prvog dijela sezone.

Drugo kolo već sutra otvaraju Feniks i zenički Jumper Taurus (17.00 sati), dok se u subotu sastaju: Leotar 03 Trebinje – Lavovi (16.00), Čelik BH Telecom – Kozara (17.00), Mladi Krajišnik – Konjic (18.00), Play Off – RMU Banovići (20.00), Orlovi – Jedinstvo (20.30).

Tabela nakon 1. kola: RMU Banovići, Orlovi, Play Off Meridianbet, Leotar 03, Jumper Taurus i Čelik BH Telecom 1-0, Lavovi, Mladi Krajišnik, Jedinstvo, Konjic, Feniks i Kozara 0-1.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo