17.10.2024 / 08:55 Crna hronika - Novi slučajevi

Dojave o bombama paralizovale obrazovanje u Sarajevu

Dojave o bombama paralizovale obrazovanje u Sarajevu
Foto: Arhiva
U dvije sarajevske škole i jutros su stigle dojave o postavljenim eksplozivnim napravama.

Dešava se to već sedmicama, uprkos činjenici da skoro svakog dana MUP KS privede po jednog ili dva osumnjičena. Samo sinoć, Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su uhapsili još dva maloljetnika.

Jednog zbog osnova sumnje da je lažno dojavljivao postojanje eksplozivnih naprava u školama (Ugrožavanje sigurnosti u vezi sa Lažnim prijavljivanjem), dok za drugog maloljetnika postoji osnov sumnje da je znao za izvršenje ovog krivičnog djela i da je pružio pomoć učiniocu (Neprijavljivanje krivičnog djela i Pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela).

“U službenim prostorijama Uprave policije, tokom još četiri maloljetnika su ispitana u svojstvu osumnjičenih za krivična djela Ugrožavanje sigurnosti u vezi sa Lažnim prijavljivanjem. Istovremeno, dva su maloljetnika saslušana u svojstvu svjedoka”, navela je Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS.

Jedan šesnaestogodišnjak se sumnjiči da je u u proteklih 11 dana 49 puta lažno dojavio da su postavljene bombe u više srednjih škola u Sarajevu, upućujući prijeteće poruke na njihove e-mail adrese. Postupajući tužilac Tužilaštva KS, predložio je sudiji za maloljetnike Općinskog suda u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora.

Vijeće roditelja KS traži od Vlade KS da prestanu samo posmatrati i počnu djelovati.

“Očekujemo da hitno i konkretno preuzmu odgovornost za sigurnost učenika, normalizaciju nastavnog procesa i pronalaženje počinilaca dojava bombi. Naša djeca zaslužuju da se odmah poduzmu odlučne mjere kako bi se vratili u školske klupe bez straha. Vijeće roditelja i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje čine sve što je u našoj moći, ali je očigledno da bez odlučnog i hrabrog djelovanja Vlade i nadležnih institucija ovaj problem neće biti riješen. Vrijeme za pasivnost je prošlo, tražimo konkretne rezultate odmah!", poručili su iz Vijeća roditelja KS.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo