16.10.2024 / 21:10 Ekonomija - Vlada FBiH

Za programe i projekte promovisanja tehničke kulture i udruženja za inovaciju više od 370.000 KM

Za programe i projekte promovisanja tehničke kulture i udruženja za inovaciju više od 370.000 KM
Foto: FENA

Vlada Federacije BiH donijela je danas, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih na osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Odlukom se od dijela prihoda u iznosu od 400.000 KM uplaćenih u Budžet Federacije BiH u 2023. godini, ostvarenih na osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, odobrava iznos od 372.296,78 KM za finansiranje programa i projekata iz oblasti Promovisanje tehničke kulture i udruženja koja se bave inovacijama za nagradni fond za nagrađivanje inovatora za inovacije od međunarodnog značaja, iz lista korisnika sačinjenih po okončanom javnom konkursu. Liste korisnika su sastavni dio Odluke.

Vlada Federacije BiH donijela je danas, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih na osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Odlukom se od dijela prihoda u iznosu od 400.000 KM uplaćenih u Budžet Federacije BiH u 2023. godini, ostvarenih na osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, odobrava iznos od 372.296,78 KM za finansiranje programa i projekata iz oblasti Promovisanje tehničke kulture i udruženja koja se bave inovacijama za nagradni fond za nagrađivanje inovatora za inovacije od međunarodnog značaja, iz lista korisnika sačinjenih po okončanom javnom konkursu. Liste korisnika su sastavni dio Odluke.

Predlagač je obrazložio da se na Javni konkurs prijavilo ukupno 67 udruženja od kojih je 57 zadovoljilo formalno-pravne uslove. Od 57 udruženja, njih 47 (od čega 46 na Promociji tehničke kulture i jedno na udruženjima koja se bave inovacijama za nagradni fond za nagrađivanje inovatora za inovacije od međunarodnog značaja) je ispunilo zahtjeve u finansijskom dijelu projekta i oni su rangirani prema osvojenom broju bodova. S obzirom na raspoloživa sredstva za svih 46 korisnika sa Potencijalne rang liste za Promociju tehničke kulture Komisija je odobrila sredstva. Kod inovatora je odobren jedan projekt, koliko je i bilo prijavljenih. Finansijska sredstva u iznosu od 27.703,22 KM nisu iskorištena.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će najkasnije u roku od 15 dana, od dana stupanja na snagu ove odluke, zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava sa svim korisnicima kojima su sredstva dodijeljena. Korisnici sredstava su obavezni da najkasnije do 31.12.2024. godine Federalnom ministarstvu dostave izvještaj o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava sa vjerodostojnom dokumentacijom na osnovu koje se dokazuje namjenski utrošak sredstava, pojedinačno za svaku stavku, u pismenom i/ili elektronskom obliku.

Također, korisnici sredstava koji u ugovorenom roku ne dostave izvještaj o utrošku sredstava ili dodijeljena sredstva utroše suprotno namjeni ili nisu u potpunosti iskoristili dodjeljena sredstva ili se naknadno utvrdi da su s istim zahtjevom/projektom aplicirali kod drugih nadležnih ministarstva na osnovu Uredbe, dužni su na pismeni poziv komisije, u roku od osam dana, izvršiti povrat sredstava.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će najkasnije do 1. marta 2025. godine Vladi Federacije BiH dostaviti sveobuhvatnu informaciju o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima. Za izvršenje ove odluke nadležni su Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Federalno ministarstvo finansija, svako iz svoje nadležnosti, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnoću.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo