16.10.2024 / 12:23 Politika - Uoči novog ročišta

Nakon majica, transparenti: Počelo okupljanje Dodikovih pristalica pred Sudom BiH

Nakon majica, transparenti: Počelo okupljanje Dodikovih pristalica pred Sudom BiH
Foto: RTRS
Pred Sudom BiH počelo je okupljanje građana i nosioca javnih funkcija u manjem bh. entitetu RS i na nivou BiH pred današnje ročište predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, javlja RTRS.

Dodikov advokat Goran Bubić ranije je rekao da slijedi izvođenje dokaza odbrane drugooptuženog Lukića i replika dokaza Tužilaštva, zavisno od raspoloživog vremena.

Nikad veća podrška predsjedniku Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika pred početak suđenja

Posted by RTRS vijesti on Wednesday, October 16, 2024

Današnje suđenje će biti nastavljeno pred sudijom Senom Uzunović, s obzirom na to da je Krivično vijeće Suda BiH, prošle sedmice, odbacilo zahtjev Dodikove odbrane za njeno izuzeće.

Krivično vijeće je Dodikov zahtjev odbacilo kao nedopušten.

Podsjećamo, odbrana je 9. oktobra zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović jer "nije dozvolila da se razjasni da li je dopis o izjašnjavanju za dokaze dostavljen odbrani".

Inače, Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula 2023. godine u Banjoj Luci, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo