16.10.2024 / 07:29 Fudbal - Liga nacija

Hrvatska remizirala s Poljskom u ludoj utakmici

Hrvatska remizirala s Poljskom u ludoj utakmici
Foto: Cropix
Hrvatska reprezentacija odigrala je 3:3 na gostovanju kod Poljske u četvrtom kolu Lige nacija.

Bila je to jedna od najluđih utakmica u posljednjih nekoliko godina. Poljaci su poveli, a Hrvatska je ekspresnim golovima preokrenula na 3:1. Ipak, Poljska se vratila, a u zadnjih 20 minuta krenula i po novi preokret, jer je zbog crvenog kartona Dominika Livakovića imala igrača više, ali Hrvatska je uspjela sačuvati bod.

Hrvatska je tako propustila osigurati plasman u četvrtfinale Lige nacija, ali je ostala na drugom mjestu na tabeli s tri boda više od Poljske i tri manje od Portugala. Izabranike Zlatka Dalića u novembru očekuju još domaća utakmica s Portugalom i gostujuća sa Škotskom.

Utakmica je loše počela za Hrvatsku. Poljska je povela već u petoj minuti preko Piotra Zielinskog. Domaći igrači izigrali su desnu stranu hrvatske odbrane, a Zielinski je pucao lijevom nogom. Lopta je na putu do gola dodirnula Martina Erlića i završila u mreži.

Ipak, nakon 15 minuta poljskog vodstva uslijedilo je šest potpuno ludih minuta Hrvatske. Sve je počelo fenomenalnim golom Borne Sose u 20. minuti. Poljska odbrana odbila je centaršut Luke Modrića iz slobodnog udarca, ali Sosa je bio prvi na lopti i sjajnim udarcem iz prve sa 17-18 metara neodbranjivo pogodio za 1:1.

Već u 24. minuti Hrvatska je došla i do preokreta. Lijep dupli pas odigrali su Petar Sučić i Martin Baturina, a Sučić je zatim lijevom nogom svojim reprezentativnim prvijencem zabio za 2:1.

Samo dvije minute poslije ista dva igrača dovela su Hrvatsku i do trećeg pogotka. Sučić je iskoristio pogrešno dodavanje Pawela Dawidowicza i podvalio loptu za Baturinu, koji je ostao miran u završnici i također zabio prvijenac za Hrvatsku.

U 29. minuti u odličnoj se šansi našao Martin Erlić, ali je s ruba šesnaesterca pucao preko gola dok je domaći golman Marcin Bulka bio na tlu.

Hrvatska nije uspjela izdržati do poluvremena s prednošću od dva pogotka. U 45. minuti Zielinski je lukavo osvojio loptu u duelu s Modrićem i proslijedio je do Nicole Zalewskog. Nije se najbolje snašao ni Josip Šutalo, a Zalewski je preciznim udarcem vratio Poljsku u život. Do kraja poluvremena još je Livaković odbranio čistu priliku Jakubu Kaminskom.

Dalićeva ekipa bolje je otvorila drugi dio te nanizala nekoliko vrlo dobrih šansi. Modrićev udarac s distance u 55. minuti izvrsnom je odbranom zaustavio Bulka, koji se još više istaknuo šest minuta poslije kad je odbranio udarac Ante Budimira glavom iz velike blizine.

Promašaje Hrvatske iskoristila je Poljska i u 68. minuti izjednačila na 3:3. Robert Lewandowski, koji je u igru ušao šest minuta ranije, othrvao se Erliću i odigrao povratnu loptu za Sebastiana Szymanskog, koji je odličnim udarcem pogodio za izjednačenje.

Već itekako haotična utakmica vrhunac je doživjela u 76. minuti, kad je Livaković dobio direktni crveni karton. Ivan Perišić uputio mu je kratko dodavanje, no Livaković je uspio stići prvi na njega. Ipak, nakon što je izbio loptu, neoprezno je pokupio Lewandowskog, a sudac Alejandro Hernandez zbog toga ga je isključio. Uprkos brojčanoj inferiornosti, Hrvatska je uspjela dobro odigrati odbrambenu fazu do kraja utakmice i sačuvati bod.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo