15.10.2024 / 20:00 BiH - Putokaz za budućnost

Kako je jedinstvo u Klubu Bošnjaka spasilo Ustavni sud

Kako je jedinstvo u Klubu Bošnjaka spasilo Ustavni sud
Foto: FENA
Sedmomjesečna politička 'utakmica' u Domu naroda BIH po pitanju spornog Prijedloga zakna o Ustavnom sudu BIH danas je okončana.

Političku pobjedu odnio je Klub Bošnjka. Šefik Džaferović (SDA), Safet Softić (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBIH) i Kemal Ademović (NIP) jedinstveno su insistirali da se s dnevnog reda skine prijedlog zakona SDS-ovog delegata koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud.

Zapravo ovakvim stavom štitili su Ustav BIH, na jedini mogući način koji im je taj Ustav i propisao. U periodu neodržavanja sjednica bili su izloženi strahovitim pritiscima domaćih i međunarodnih aktera, uz optužbe za blokadu državnih institucija.

Danas, nakon sedam mjeseci snage koje su nasrtale na Ustavni sud BIH, odustale su.

Prvo je Dragan Čović, čija se stranka također zalaže za odlazak stranih sudija, obećao da će HDZ podržati Klub Bošnjaka u tome da na početku sjednice glasa protiv hitne i skraćene procedura zakona. Nedugo zatim delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković povukao je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Ovim se još jednom, na konkretnom primjeru pokazalo, da budućnost i sudbina Bosne i Hercegovine ne ovise od njenih unutrašnjih neprijatelja, niti njihovih mentora iz Beograda ili Zagreba, već isključivo od strateškog jedinstva probosanskih stranaka, kakav je to slučaj bio upravo u Kluba Bošnjaka u Domu naroda BIH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo