15.10.2024 / 17:36 BiH - Sud BiH

Otkazano ročište po tužbi Sene Hamzabegović protiv Bosne i Hercegovine

Otkazano ročište po tužbi Sene Hamzabegović protiv Bosne i Hercegovine
Foto: FENA
Na Državnom sudu odgođeno je ročište u ponovljenom postupku po tužbi Sene Hamzabegović protiv Bosne i Hercegovine, nakon što je pravosnažno oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Na današnjem ročištu se nije pojavio predstavnik Državnog pravobranilaštva, te je glavna rasprava u ponovljenom postupku zakazana za 27. novembar.

Hamzabegović je u ranijem postupku po tužbi protiv države na osnovu izgubljenih plata potraživala 183.047 KM, a na osnovu pretrpljene duševne boli i straha 23.220 KM.

Kako nam je potvrđeno, njen punomoćnik se žalio na raniju odbijajuću odluku za naknadu materijalne štete na osnovu plata koje nije primala, a Sud je žalbu uvažio i predmet vratio na ponovno odlučivanje, javlja BIRN BiH.

Ona je pravosnažno oslobođena krivnje da je od 2013. do 2018. godine učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije koje su proglašene terorističkim organizacijama.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo