15.10.2024 / 17:00 BiH - Stravične poplave

19 mrtvih, 50 miliona štete: Ovako Jablanica izgleda danas

Nakon što je jučer pronađeno tijelo posljednje žrtve za kojom se tragalo u Jablanici, a ukupni broj stradalih u nezapamćenoj tragediji na području općine Jablanica, dostigao 19, danas je obavljena kolektivna dženaza.

Konačni smiraj za žrtve poplava nakon nezapamćene havarije u ovom dijelu BiH.

Vjerske vođe pozvale su danas građane BiH, ali i nadležne da ne zaborave na njihove porodice. "One su naša trajna obaveza", potrctao je reis Husein Kavazović na današnjoj dženazi u obraćanju prisutnim.

Preliminarni podaci Komisije za procjenu šteta u Jablanici pokazuju da su štete od poplava oko 50 miliona KM.

"Uništeno je 49 stambenih objekata, 181 stambeni objekat oštećen lakše ili teže, brojni privredni subjekti, poljoprivredno zemljište", izjavio je načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedran Lakić rekao je tokom posjete Јablanici da je federalna Vlada od početka na terenu i nastaviće da pomaže dok ne budu zbrinuti svi pogođeni ovom katastrofom.

“Radimo sve što je u našoj moći da ljudima iz pogođenih područja što prije osiguramo krov nad glavom”, rekao je Lakić i dodao da ekipe svakodnevno rade na otklanjanju kvarova kako bi se struja vratila u svaki dio opštine.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo