14.10.2024 / 23:02 Fudbal - Liga nacija

Peljto četiri puta koristio VAR, pokazao crveni i devet žutih kartona

Peljto četiri puta koristio VAR, pokazao crveni i devet žutih kartona
Foto: Agencije
Francuska je večeras u Briselu sa 2:1 pobijedila Belgiju u 4. kolu Lige nacija, a u centru pažnje ovog susreta bio je bh. sudija Irfan Peljto koji je imao pune ruke posla.

Peljti su asistirali Travničanin Senad Ibrišimbegović i Mostarac Davor Beljo. Ulogu četvrtog sudije imao je Prijedorčanin Luka Bilbija, a VAR je čak četiri puta morao intervenisati.

U 22. minuti prva situacija zbog koje je Peljto morao gledati VAR.

Saliba je u kaznenom prostoru neoprezno oborio jednog igrača Belgije, a Peljto je nakon što je imao konsultacije sa VAR sobom pokazao na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo Tielemans, ali je promašio cijeli gol i na semaforu je ostalo 0:0.

Već u 34. minuti VAR je ponovo intervenisao i potvrdio Peljtinu odluku da dosudi jedanaesterac za Francuze, koji je u pogodak i vodstvo 1:0 pretvorio Randal Kolo Muani.

Belgija je golom Opende poravnala na 1:1, ali je Ibrišimbegović signalizirao ofsajd. Ponovo se uključila VAR soba koja je dala Peljti informaciju da ofsajda nije bilo, te je bh. sudija priznao pogodak Belgijanaca za izjednačenje.

VAR drama je nastavljena i u nastavku.

Naime, Francuzi su došli do 1:2 u 60. minuti golom Konea, ali je pogodak Trikolora opravdano poništen zbog ofsajda.

Međutim, samo dvije minute kasnije gosti su ipak poveli. I ovaj put u centru pažnje našao se Kolo Muani kojji je na asistenciju Dignea pogodio za 1:2 i novu prednost Francuske, a do kraja meča Peljto je isključio igrača Reala Aureliena Tchouamenija.

Peljto je na kraju pored crvenog kartona pokazao ukupno devet žutih kartona.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo