14.10.2024 / 22:38 Fudbal - Liga nacija

Pobjeda Mađarske u Zenici!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na Stadionu "Bilino polje" u Zenici od Mađarske s 0:2 (0:1) u susretu 4. kola Ligi nacija A, nakon čega je postalo izvjesno da će “Zmajevi” završiti kao posljednji u grupi 3.

Mađari su poveli u 38. minuti,  a strijelac je bio Dominik Szoboszlai, kojem je asistirao Zsolt Nagy. Szoboszlai je postigao i drugi gol za svoj tim, nakon penala u 49. minuti, kojeg je nespretnom reakcijom u svom 16-ercu skrivo rezervista Nail Omerović, koji je na poluvrenu ušao umjesto Jusufa Gazibegovića.

BiH je zaprijetila prva, već u 35. sekundi preko Gazibegovića  koji je iskosa sa desne strane šutirao a lopta je samo prošla kroz peterac gostiju. Benjamin Tahirović je u 14. minuti također imao dobru priliku, ali je njegov šut sa ivice 16-erca završio pored lijeve stative gostujućeg gola.  

Mađari su u 22. minuti, nakon dobre akcije te spuštanja lopte glavom od strane Barnabisa Varge za Rolanda Sallaija, imali dobru šansu, ali je golman Nikola Vasilj izbio loptu ispred Sallaija.

Kapiten Edin Džeko u sudijskom vremenu driblao je u 16-ercu Mađara te šutirao sa oko 15 metara iskosa sa desne strane, ali je lopta otišla preko gola pa se na odmor otišlo pri vodstvu Mađara od 1:0.

Drugo poluvrijeme počelo je također šansama bh. tima i kapitena Džeke, koji u 47.  minuti  na vrhu peterca nije uspio zahvatiti dobro loptu. Samo dvije minute kasnije gosti su postigli i drugi gol te riješili pitanje pobjednika.

Džeko je u 54. minuti, nakon ubacivanja Gigovića, zahvatio loptu glavom, ali je golman Denes Dibusz izbio loptu. Džeko je opasno zaprijetio i u 70. minuti, ali je Dibusz njegov šut skrenuo u korner.  

Na zeničkom stadionu prisutno jje bilo 8320 gledalaca, a mađarski navijači, koji su smješteni na tribini Sjever, na početku utakmice izvisili su transparent na kojem je pisalo: Žrtve poplava, počivajte u miru”. Time su odali počast stradalim u poplavama u BiH.

Mađari su, s obzirom da je Holandija s 1:0 izgubila na gostovanju u Njemačkoj, ovom pobjedom sada bodovno poravnati s drugoplasiranom Holandijom te su ostali u igri za drugo mjesto, dok je Njemačka, praktično, osigurala prvu poziciju.

BiH do kraja takmičenja u Ligi nacija A, ima još, 16. novembra, gostovanje kod Njemačke, dok će 19. novembra ugostiti Holandiju. 


Rezultat i strijelci:

BiH - Mađarska 0:2 (Szoboszlai 38', 50')


(Vijesti.ba)

Izdvajamo