14.10.2024 / 17:46 Politika - Ostalima novac

Leyen o Planu rasta: BiH nije dobila zeleno svjetlo

Leyen o Planu rasta: BiH nije dobila zeleno svjetlo
Foto: Agencije
Lideri država i vlada šest država Zapadnog Balkana su u ponedjeljak na 10. jubilarnom Samitu Berlinskog procesa o zapadnom Balkanu u Berlinu potpisali sporazum o akcijskom planu za zajedničko tržište kao i lakšem pristupu akademskoj infrastrukturi među zemljama zapadnog Balkana.

Sporazum su u prisustvu njemačkog kancelara Olafa Scholza i predsjednice Evropske komisije Ursula von der Leyen, potpisali premijeri Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije; Miloš Vučević, Hristijan Mickoski, Milojko Spajić, Albin Kurti i Edi Rama te predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je nakon Samita da isplate iz Plana rasta za Zapadni Balkan, vrijednog šest miijardi eura, mogu da počnu do kraja godine, jer će ove sedmice biti usvojeno pet od šest reformskih agendi.

EU odobrava reformske agende kako bi države u regiji dobile pravo za prijem finansijskih sredstava iz Plana rasta.

Bosna i Hercegovina nije dobila zeleno svjetlo, jer nije Briselu podnijela potpunu reformsku agendu, prenijeli su mediji.


Na samitu osim predsjednika država i vlada šest zemalja zapadnog Balkana sudjeluju i članice Evropske unije uključene u proces, a među njima je od samog početka i Hrvatska.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je, po završetku Samita važnost ovog formata za zemlje u ovom dijelu Evrope kao i za njihovo približavanje Evropskoj uniji.

Evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhely ocijenio je da je jedinstveno regionalno tržište za Zapadni Balkan odskočna daska za bližu integraciju regije s jedinstvenim tržištem EU i prije pristupanja.

"Novi akcioni plan koji je danas usvojen nudi više mogućnosti za produbljivanje suradnje Zapadnog Balkana zasnovane na pravilima i standardima EU", napisao je Varhely na platformi X.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo