14.10.2024 / 14:41 Ekonomija - Statistički podaci

Odlična turistička sezona u Prijedoru, broj dolazaka turista porastao za 11, 66 posto

Odlična turistička sezona u Prijedoru, broj dolazaka turista porastao za 11, 66 posto
Foto: FENA

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, broj dolazaka turista u grad na Sani porastao je u odnosu na prethodnu godinu za 11,66 posto.

Upoređujući podatke o broju noćenja za šest mjeseci 2024. godine u odnosu na ukupnu 2023. godinu, ostvareno je 46,82 posto više noćenja, od čega su 50,29 posto bili domaći turisti, a 43,02 posto strani turisti.

Prema državi prebavilišta, najveći broj dolazaka bio je iz zemalja okruženja, odnosno Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore te Austrije, Njemačke i Italije.

Planina Kozara postaje sve više privlačna za turiste, a mnogi se odlučuju za pješačenje do vidikovaca, planinarenje, biciklizam, lov, ribolov, kampovanje, te uživanje u netaknutoj prirodi ove krajiške ljepotice.

Iz Turističke organizacije Prijedor podsjećaju da se tokom ljeta održi oko 60 manifestacija, što privlači veliki broj turista iz okruženja.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Prijedor Dijana Aramanda kaže da je ove godine po prvi put organizovana utrka s preprekama, kao i Festival rakije i zdrave hrane.

-Održana su i dva velika muzička festivala Ša fest i Garden fest, koji su privukli ogorman broj posjetitelja. Prijedor je bio domaćin Međunarodnog festivala folklora, koji je okupio učesnike iz BiH, Srbije, Hrvatske, Meksika, Grčke, Bugarske, Poljske i Kolumbije - rekla je za Fenu Aramanda.

Kada se uporedi period 1.1.- 31.7.2023. godine i isti period ove godine, može se uvidjeti da je ostvareno 111,62 posto više dolazaka u poređenju s prethodnim sezonama, a ovaj pozitivan trend ukazuje na sve veću prepoznatljivost i atraktivnost prijedorskih destinacija na turističkom tržištu.

Iz Turističke organizacije poručuju da im je cilj da se svako ko jednom dođe u Prijedor vrati ponovo.


(Vijesti.ba / FENA)

 

 

Izdvajamo