14.10.2024 / 14:27 Politika - MVP BiH

Konaković-Gumbonzvanda: BiH vodeća u regionu u uspostavljanju okvira za ravnopravnost spolova

Konaković-Gumbonzvanda: BiH vodeća u regionu u uspostavljanju okvira za ravnopravnost spolova
Foto: Vijesti.ba

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu s pomoćnicom generalnog sekretara UN-a i zamjenicom izvršne direktorice UN Women za normativnu podršku, koordinaciju sistema UN-a i rezultate programa Nyaradzayi Gumbonzvanda.

Na sastanku je razgovarano o programima koje organizacija UN Women provodi u BiH, kao i o mogućnostima saradnje kada je riječ o unapređenju rodne ravnopravnosti, pravima žena i njihovom osnaživanju te izgradnji mira.

Ministar je tom prilikom naglasio kako cijeni podršku UN-ovih organizacija koje rade na promociji i zaštiti ljudskih prava. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina napravila značajan napredak u uspostavljanju pravnog i institucionalnog okvira za ravnopravnost spolova, čime je stekla vodeću poziciju u regionu.

Podsjetio je da je BiH usvojila Zakon o ravnopravnosti spolova (2003.), Gender akcijski plan (2006.), Akcijski plan za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 "Žene, mir i sigurnost" (2010.), te je prva u regionu 2013. ratificirala Istanbulsku konvenciju. Istaknuo je važnost evropskih integracija u BiH kada je riječ, između ostalog, i o politici rodne ravnopravnosti.

Pomoćnica generalnog sekretara UN-a istaknula je da će ova organizacija biti partner BiH te nastaviti saradnju u oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti. Osvrnula se i na ratna iskustva žena u našoj zemlji, i ono što su preživjele naglašavajući da će o tome tokom posjete BiH razgovarati i sa članicama Udruženja “Majke Srebrenice”.

Kada je riječ o izborima u BiH i ženama u politici, najavila je podršku naporima naše zemlje da se ženama osiguraju jednake prilike u cilju postizanja ravnopravnosti i pravednijeg društva. Poručila je da je kolektivna odgovornost UN-a da nastavi podržavati našu zemlju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o doprinosu Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN-a kada je riječ o projektu Ujedinjenih nacija "Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini", posebno imajući u vidu važnost provedbe Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u BiH.

Istaknuta je važnost akcijskih planova za provedbu Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a, u kontekstu osnaživanja uloge žena u jačanju mira, povjerenja i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Ocijenjeno je da su konkretni rezultati postignuti u BiH prepoznati kao primjer dobre prakse na regionalnom i međunarodnom nivou.

Ministar Konaković i pomoćnica generalnog sekretara UN-a Gumbonzvanda osvrnuli su se tokom razgovora i na značaj usvojene Rezolucije o Međunarodnom danu obilježavanja i sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici 1995., kao doprinosu jačanja istine i pravde.

Sastanku su prisustvovale regionalna direktorica UN Women za Evropu i centralnu Aziju Belen Sanz Luque i predstavnica UN Women u Bosni i Hercegovini Jo-Anne Bishop, saopćeno je iz MVPBiH.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo