14.10.2024 / 13:30 Politika - Afera 'Asim'

Ponovno suđenje Sarajliću nakon odluke Kantonalnog suda

Ponovno suđenje Sarajliću nakon odluke Kantonalnog suda
Foto: Arhiv

Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je žalbu Tužilaštva KS na prvostepenu, oslobađajuću presudu u predmetu Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović.

To znači da će se optuženima ponovo suditi pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu presudu u februaru 2023. kojom je Sarajlića, Delalića i Šehovića oslobodio optužbi za davanje dara i drugih oblika koristi.

Drugooptuženi Sabahudin Delalić i trećeoptuženi u ovom predmetu Muhamed Šehović također su oslobođeni pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Izricanjem presude u predmetu koji je vodila sutkinja Amela Skrobo-Kadrić, okončano je suđenje koje je otpočelo u u maju 2022. godine kada su se Sarajlić, Delalić i Šehović izjasnili da nisu krivi.

Sarajlić, Delalić i Šehović su bili optuženi da su od 20. do 25. februara 2020., prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem.

Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, inače Prevljakov protukandidat.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo