14.10.2024 / 12:39 Ekonomija - Sarajevo

Veliki interes za konferenciju 'Sarajevo poslovni dijalog BiH - Malezija'

Veliki interes za konferenciju 'Sarajevo poslovni dijalog BiH - Malezija'
Foto: FENA

Konferencija "Sarajevo poslovni dijalog BiH - Malezija", koja se održava danas i sutra u glavnom gradu BiH, pobudila je veliki interes kompanija iz obje zemlje.

U okviru konferencije planirana su obraćanja zvaničnika, prezentacije poslovanja i ulaganja u Bosnu i Hercegovinu i Maleziju, dok će drugog dana biti održani poslovni sastanci bosanskohercegovačkih i malezijskih privrednika.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da se među sektorima za saradnju s Malezijom ističe turizam, ali i da postoji i mnogo prostora za obrazovnu i tehnološku saradnju

Prisjetio se da je prije nekoliko godina od bivšeg premijera Malezije Muhameda Mahatira dobio savjet da zemlje trebaju staviti u fokus tehnološki napredak, digitalizacju i učenje stranih jezika ako se žele razvijati ekonomski.

- Malezija je primjer kako je oslanjanjem na domaće snage moguće postati razvijena svjetska sila prepuna različitih ekonomskih prilika - naveo je Konaković.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Ahmet Eglić rekao je da će na poslovnim sastancima, planiranim za sutra, učestvovati predstavnici više od 50 kompanija iz BiH i preko 25 iz Malezije.

Naveo je da je trgovinska razmjena dviju zemalja u prethodne tri godine upetorostručena i dostigla je 10 miliona eura, što je vrlo malo i na nama da je povećamo.

Egrlić je precizirao da proizvodi vojne namjenske industrije čine više od 60 posto bh. izvoza u Maleziju.

Predsjednik Poslovnog vijeća Malezija - BiH Tan Sri Muhamed Al Amin Bin Abdul Majid pojasnio je da ta organizacija ima 20 odbora koji okupljaju kompanije iz različitih sektora privrede.

Dodao je da je planirano da u toku konferencije bude održano više od 100 poslovnih sustreta s predstavnicima bh. kompanija.

Posjetu Bosni i Hercegovini i poslovne susrete organizovali su VTKBiH i Poslovno vijeće Malezija - BiH s ciljem unapređenja privredne saradnje, mogućnosti ulaganja, kao i povećanja postojećeg obima vanjskotrgovinske razmjene.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo